Monika Vengrínová Iné športy

Druhé preteky motoriek a štvorkoliek v sezóne. Pre našich konečne úspešné

Druhé kolo pretekov Zubor Cup-u na Záhorí v meste Gbely prinieslo našim jazdcom viac šťastia, ako to predchádzajúce, ktorého sa zúčastnili takmer nepripravení. Tentokrát obaja jazdci TatraMoto Racing Team-u na preteky odchádzali psychicky i fyzicky lepšie pripravení a naladení.

Ilustračný obrázok k článku Druhé preteky motoriek a štvorkoliek v sezóne. Pre našich konečne úspešné
Zdroj: Dnes24.sk

Pretek s rekordnou účasťou 240 jazdcov

„Na rozdiel od prvého preteku, kedy sneh znemožnil prípravu na trati, teraz sme mali týždeň na trénovanie a doladenie strojov a ich podvozkov. Hlavne Matúš Dulovič na štvorkolke sa tomu musel dôkladne povenovať, pretože cez zimu sa tlmiče „generálkovali“ a zmenila sa ich charakteristika, čo na rozbitej trati spôsobuje rýchlu únavu rúk jazdca a neovládateľnosť stroja,“ uvažuje tréner chlapcov Dušan Dulovič.

Nakoľko je však trať v Gbeloch piesková, povrch sa rýchlo mení a každá rozjazda je iná. Na úsekoch kde idú jazdci na plný plyn, sa preto vyjazdia veľké vlny, pričom prešmykujúcimi kolesami prehlbujú diery. Jazdcov takisto prekvapilo mrholenie a chlad a miernu nervozitu spôsobila už registrácia, keďže prišiel rekordný počet jazdcov, a to až 240.

Dva pády i ohnuté riadidlá

Jakub Dulovič na svojej motorke v triede MX2 junior dosiahol v meranom tréningu prvý čas, čo mu po nevydarenom minulom preteku zdvihlo náladu a samozrejme prinieslo výhodu vyberať si miesto na štartovacej rampe pre finálové jazdy ako prvému. „Štart prvej finálovej jazdy sa úplne nepodaril, do prvej zatáčky bol až niekde v strede veľkej skrumáže jazdcov asi v polovici 54 členného štartového poľa. Nasadil stíhacie tempo, postupne sa dostal na šieste miesto, no stálo ho to veľa fyzických síl a na rozbitej trati nasledovali po sebe dva pády, kde po druhom dokonca ohol riadidlá na motorke. Došiel však ešte na dvanástom mieste,“ hovorí tréner.

V druhej finálovej jazde po výbere inej štartovacej pozície, sa až do prvej zatáčky držal na skvelom piatom mieste. V polovici jazdy sa však už prebojoval na prvé miesto, ktoré sa mu podarilo udržať až do cieľa. Po súčte oboch finálových jázd tak obsadil celkové štvrté miesto.

Ďalší pretek v Beckove ešte tento mesiac

Matúš Dulovič na svojej štvorkolke, v triede Quad PROFI v meranom tréningu dosiahol štvrtý najrýchlejší čas, takže taktiež na výber štartovacieho miesta nastupoval z dobrej pozície.

„Prvú finálovú jazdu dokončil na piatom mieste, no štart mu celkom nevyšiel a po prvej zatáčke bol za mierne pomalším jazdcom, na rozbitej trati však nechcel riskovať kolíziu. Podarilo sa mu ho predbehnúť až po troch kolách, no čelo preteku malo náskok, čo sa Matúšovi už dobehnúť nepodarilo. Štart druhého finále mu však už vyšiel, držal sa na treťom mieste do polovice rozjazdy, ale nevydržal kondične, preto dokončil na štvrtom mieste,“ vysvetľuje tréner. Celkovo sa tak Matúš takisto umiestnil po súčte oboch jázd na štvrtom mieste.

TatraMoto team si z Gbel napokon odniesol dve štvrté miesta, pričom súperi im veľmi bodovo neutiekli. Do najbližších pretekov, ktoré sa budú konať 19.mája v Beckove, budú obaja jazdci trénovať hlavne kondíciu na trati Levoča – Spišský Hrhov. „V Beckove je náročnejšia trať svojim profilom a náročnosťou skokov, preto bude rozhodovať sila a výdrž udržať stroj pod kontrolou,“ dodáva na záver Dulovič.

Druhé preteky motoriek a štvorkoliek v sezóne. Pre našich konečne úspešné
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM