Monika Gécziová Správy

Druhý stupeň výstrahy pred vetrom: Poriadne veterno bude najmä na horách

Meteorológovia vydali až druhý stupeň výstrahy pred vetrom na horách. V ktorých dňoch a hodinách sa to bude týkať nášho okresu?

Ilustračný obrázok k článku Druhý stupeň výstrahy pred vetrom: Poriadne veterno bude najmä na horách
Zdroj: TASR

Ak sa chystáte do hôr, pripravte, že tam bude poriadne fúkať. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách vo výške nad 1 500 metrov trvá počas celého utorka (25.2.) až do stredy 26. februára do 9:00 hodiny, kedy sa zmení na výstrahu druhého stupňa.

„V okrese Poprad sa na horách nad približne 1500 metrov miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť až 135 – 160 kilometrov za hodinu,“ uvádzajú odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Výstraha prvého stupňa platí pre celú oblasť hôr, aj v nižších polohách, kde sa očakáva rýchlosť vetra 110 – 135 kilometrov za hodinu. Tá potrvá od utorka (26.2.) od 9:00 do stredy (27.2.) do 2:00 hodiny. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ dodávajú meteorológovia z SHMÚ.

foto: ilustračné  

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM