Pavol Krupka Kultúra

Dvojica z Čiech priniesla do popradského klubu netradičné tóny, rytmy i nástroje

Duo Deši - to je názov experimentátorskej hudobnej dvojice zo severu Čiech, pre ktorú však hudba nemá hranice. Eva a Lukáš sú práve na koncertnom turné po Slovensku a mieria ďalej na východ. V piatok hrali v popradskej umeleckej kaviarni Groteska a v poslucháčoch zanechali silný dojem.

Ilustračný obrázok k článku Dvojica z Čiech priniesla do popradského klubu netradičné tóny, rytmy i nástroje
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Lukášovi Pilnajovi pred časom učaroval austrálsky nástroj didgeridoo, s ktorým sa v našich končinách bežne nestretávame. Hrá však na ňom po svojom, a aby vylúdil tón a harmóniu podľa svojich predstáv, do hry zapája aj svoje hlasivky. Počas hry na tento rozmerný dychový nástroj (vlastnej výroby) zvláda obsluhovať aj inštrumentálnu zostavu, ktorá je celá Lukášovým výmyslom. Jej podstatou je ozvučená napnutá violončelová struna a pod ňou klasický činel.

Lukášova hudobná partnerka Eva Žižkovská hrá na tradičnejšie inštrumenty – barytónsaxofón, klarinet a rôzne perkusie. Ich produkcia tak dostáva nádych etnohudby, ale má aj tradičnejšie, melodicko-improvizačné prvky, typické pre džez. Tým sa však výpočet štýlových inšpirácií dua Deši zďaleka nekončí. Ako povedal sám Lukáš, ťahá ich to k hudobnému minimalizmu, a v ich hudbe to počuť. Pravidelný rytmus a istá monotónnosť môže poslucháča priviesť k tancu a rovnako i k meditácii, tak, ako sme to mohli zažiť aj v piatok v Groteske.

Duo sa dalo dokopy po tom, ako sa stretli na vlastných vystúpeniach. Skúsili to spolu, i keď sa musela spojiť klasická študovaná hudobníčka s hudobným nadšencom, nedotknutým hudobnou školou. Ako hovorí Eva, zo začiatku to prinášalo isté nedorozumenia, časom však zistili, že rozdielny spôsob hudobného myslenia vytvára rôzne škály netušených možností.

V našom videu znie hudba v podaní dua Deši tak, ako ju počuli návštevníci umeleckej kaviarne. Mladí hudobníci nám poskytli aj rozhovor, z ktorého sa dozviete ďalšie zaujímavé podrobnosti.

Hudobné duo Deši prinieslo do popradského klubu netradičnú hudbu
1
Galéria
Hudobné duo Deši prinieslo do popradského klubu netradičnú hudbu
9
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM