Rôzne

Dušičkový víkend na popradských cintorínoch: Predĺžené otváracie hodiny aj mimoriadna zastávka MHD

Už tento víkend sa cintoríny zaplnia ľuďmi, ktorí si budú pripomínať pamiatku svojich blízkych zosnulých. Aj preto Pohrebno-cintorínske služby mesta Poprad urobili všetky potrebné opatrenia, aby blížiace sa sviatky prebehli na popradských cintorínoch bez rušivých momentov a v dôstojnej atmosfére.

Ilustračný obrázok k článku Dušičkový víkend na popradských cintorínoch: Predĺžené otváracie hodiny aj mimoriadna zastávka MHD
Zdroj: TASR

„K tej by mala prispieť aj séria opatrení, ktoré samospráva a Pohrebno-cintorínske služby (PCS) zabezpečili, od predĺžených otváracích hodín na cintorínoch, cez mimoriadnu zastávku Mestskej hromadnej dopravy pri dome smútku, organizáciu dopravy, až po prípadný nevyhnutný servis priamo v kancelárii PCS otvorenej počas celého blížiaceho sa víkendu,“ uviedol hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

V pondelok (26.10.) sa na pohrebisku Poprad – Veľká konali aj dve brigády, s odhrabávaním lístia pomáhali žiaci miestnej základnej školy i Klub Veličanov. „Po utorkovom (27.10.) mrazivom ráne však začalo lístie padať ešte intenzívnejšie, takže situácia, že napadané lístie je na zemi, sa opäť opakuje,“ konštatoval Galajda. Jedna z popradských rodáčok, ktorá na hroby svojich príbuzných chodí už dlhé roky, sa totiž viacerým médiám po minulom víkende (24. a 25.10.) sťažovala na množstvo odpadkov v okolí kontajnerov a lístia na chodníkoch centrálneho popradského cintorína.

„Je nám úprimne ľúto, že situácia na cintoríne vo Veľkej spôsobila rozhorčenie, vývoz veľkoobjemových kontajnerov sa uskutočnil v piatok (23.10.) a hneď následne v pondelok. V snahe minimalizovať rušivé vplyvy počas spomienky na zosnulých, sme nevykonávali vývoz odpadu počas víkendu, kedy sem prišlo množstvo ľudí. Popadané lístie pracovníci PCS priebežne likvidujú, žiaľ, priebeh počasia a ročné obdobie neumožňujú zabezpečiť, aby boli v každej chvíli všetky miesta od lístia očistené,“ zdôraznil hovorca.

Mesto Poprad sa podľa neho snaží nastaviť činnosť Pohrebno-cintorínskych služieb systémovo na vyššiu úroveň a odstrániť nedostatky z minulosti. Úlohou nového konateľa spoločnosti Františka Švirlocha bude požadovaný cieľ zabezpečiť. „Už v najbližšom období tak bude riešená nielen infraštruktúra, teda chodníky, osvetlenie a voda, ale aj udržiavanie čistoty,“ uzavrel Galajda.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM