Pavol Krupka Rôzne

OBRAZOM: Dva národy, občania dvoch miest i taliansky veľvyslanec si uctili hrdinov od Piavy

Popradský pamätník padlým hrdinom sa stal miestom spomienky na hrdinov 1. svetovej vojny, ktorí na jej sklonku bojovali pri rieke Piave. Úctu a priateľstvo prišli vyjadriť aj Taliani z mesta Bassano del Grappa a veľvyslanec Talianskej republiky na Slovensku Roberto Martini.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Dva národy, občania dvoch miest i taliansky veľvyslanec si uctili hrdinov od Piavy
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Spomienka pri popradskom pamätníku bola súčasťou práve prebiehajúcich talianskych dní na Slovensku a v Poprade. V našom meste sú na návšteve skupiny Talianov práve z oblasti Veneto, ktorou preteká rieka Piava a ktorá sa stala miestom najťažších bojov 1. svetovej vojny.

Popradský pamätník akoby symbolicky obklopili členovia umeleckej skupiny Arti Per Via v historickom oblečení, talianska hymna a ďalšie piesne vyjadrujúce spätosť Talianov s históriou a ich krajom zasa v podaní speváckeho zboru Edelweiss Združenia alpínov podčiarkli pietny chartakter podujatia.

Súčasťou spomienky bolo aj položenie kytice k pamätníku a odovzdávanie čestných uznaní niekoľkým z potomkov bojovníkov od rieky Piavy. V závere spomienky si vzal slovo Fabián Gordiak z Klubu Sobotčanov. Jeho otec bol ako osemnásťročný odvedený do rakúsko-uhorskej armády a o tri mesiace už nedobrovoľne bojoval za cisárstvo, ktorého existencia sa mala čoskoro skončiť.

Pri pamätníku sa však len nespomínalo, všetci rečníci vyjadrili presvedčenie, že podujatia, akým je aj prebiehajúci festival VIA ITALIA, sú výborným prostriedkom na vzájomné spoznávanie a obohacovanie a mali by pokračovať.

VIVA ITALIA: Pietna spomienka na hrdinov od Piavy
1
Galéria
VIVA ITALIA: Pietna spomienka na hrdinov od Piavy
27
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM