Monika Vengrínová Rôzne

Dva úrazy v Mengusovskej doline. Zasahoval aj vrtuľník

V sobotu bolo v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách skutočne rušno. Záchranári zasahovali pri dvoch prípadoch, v oboch išlo o poranenie dolných končatín. Pri jednom z nich musel zasahovať i vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Dva úrazy v Mengusovskej doline. Zasahoval aj vrtuľník
Zdroj: TASR

Na modrom TZCH si poranenie dolnej končatiny spôsobila slovenská turistka, ktorej manžel kontaktoval záchranárov HZS prostredníctvom tiesňovej linky 112. Pre urýchlenie zásahu bola o spoluprácu požiadaná posádka VZZS, avšak po prílete na miesto pre lokálne nepriaznivé počasie nebolo možné vysadiť lekára a posádka VZZS sa musela vrátiť. Táto skutočnosť bola oznámená záchranárom HZS, ktorí zásah následne vykonali pozemne. Pacientku po ošetrení nabalili do nosidiel KONG a transportovali na zástavku Popradské pleso, odkiaľ pokračovala motorovým vozidlom samostatne.

V čase, keď skupina záchranárov zasahovala na turistickom chodníku v Mengusovskej doline, prišla žiadosť o pomoc aj z chaty pod Rysmi. Tam sa v tom čase nachádzal 31-ročný poľský turista, ktorý si takisto poranil dolnú končatinu. Opätovne bola o pomoc požiadaná pre urýchlenie zásahu aj posádka VZZS z Popradu. Tento krát boli prognózy počasia priaznivejšie. Búrka v oblasti Rysov odznievala a v oblasti sa pretrhala oblačnosť, čo umožnilo vykonať zásah za pomoci vrtuľníka VZZS. Posádka previezla pacienta do Popradu na ošetrenie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM