Peter Handzuš Rôzne

Dva výjazdy Horskej záchrannej služby

Záchranári včera zasahovali v Slovenskom Raji aj vo Vysokých Tatrách.

V podvečerných hodinách 12.03.2011 ohlásil slovenský turista na tiesňovú linku HZS, že počas zostupu z Kláštoriska smerom na Biely potok počul volanie o pomoc. Nebol si istý stopercentne, keďže podľa neho bolo volanie tlmené. Napriek tomu sa vo večerných hodinách vydala skupina záchranárov HZS oblastného strediska Slovenský raj preskúmať okolitý terén. Po niekoľkohodinovom pátraní v teréne bola akcia ukončená s negatívnym výsledkom. Jediným zvukom, ktorý im odpovedal na volanie bol hlas sovy.

V podvečerných hodinách 12.03.2011, v rovnakom čase ako prišla informácia o volaní o pomoc zo Slovenského raja, požiadali dvaja českí skialpinisti záchranárov HZS Vysoké Tatry o pomoc pravdepodobne z oblasti Snežnej kopy v Kačacej doline. Počas zostupu Gerlachovskými spádmi ich zastihla noc. Pre nepríjemný nárazový vietor a celkové vyčerpanie jedného z nich, volajú na dispečing HZS. Službukonajúci dispečer na oblastnom stredisku sa ich spočiatku snažil navigovať. Bivakovanie, ku ktorému sa chceli v zložitej situácii prikloniť, im záchranár HZS neodporučil. Zároveň však vyslal záchrannú skupinu, ktorá odišla do terénu napriek nepríjemnému počasiu sprevádzanému silným nárazovým vetrom umocňujúcim pocit chladu.

Záchranári HZS nadviazali telefonický kontakt s postihnutými o 21:28 hod., kedy sa už dotyční nachádzali vo Východnej Železnej bráne. Podľa ich tvrdení, sa kolega, ktorý bol na tom fyzicky aj psychicky horšie, po krátkom oddychu prebral a tak mohli pokračovať v zostupe do kotliny Ľadového plesa, kde ich našli aj príslušníci HZS. Boli bez zranení, avšak dehydrovaní a vyčerpaní. Akcia bola ukončená polhodinu po polnoci, kedy boli obaja záchranármi HZS odprevadení do bezpečia na Popradské pleso.

Informáciu pre Poprad24 poskytlo Operačné stredisko HZS.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM