Webnoviny - Rôzne

Dzurinda si vyšliapol na Ústavný súd

Voľba generálneho prokurátora dominovala úvodnému prejavu predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu na zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS v Poprade.

Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – „Je veľmi dobré, že sme sa rozhodli pre zmenu. Tu nešlo o kádrovanie ľudí. Tu išlo o podstatu, či chceme na Slovensku meniť veci k lepšiemu,“ uviedol Dzurinda pred členmi ústrednej rady.

Voľba generálneho prokurátora bola podľa neho dôležitá, aby sa na Slovensku zlepšila vymožiteľnosť práva. Podľa Dzurindu sa za posledných 20 rokov urobili veľké zmeny, len v justícii sa to akosi nie celkom darí. „Tolerujeme, že prokuratúra neraz rozhoduje bez toho, že by svoje rozhodnutie náležite zdôvodnila. Neraz máme pocit viacerých metrov,“ uviedol Dzurinda.

Dotkol sa aj Ústavného súdu SR, jeho rozhodnutia rešpektuje, „ale máme plné právo sa k nim aj slobodne vyjadrovať.“ Posledné rozhodnutia Ústavné súdu SR považuje Mikuláš Dzurinda za politické a stranícke rozhodnutia a za rozhodnutia pre Slovensko rozkladné. Poslednými dvoma rozhodnutiami podľa Dzurindu ÚS vstúpil do politiky.

Sudcovia tlačili Slovensko do stavu právneho vákua

Nepáči sa mu, že príslušný senát vo svojom náleze odpovedal aj na otázky, ktoré im nikto nekládol. „Počínanie akejkoľvek demokratickej inštitúcie, ktoré destabilizuje, ktoré nerešpektuje skutočné zásady ústavy a práva, musíme odmietnuť,“ uviedol Dzurinda.0

Predsedovi SDKÚ-DS je ľúto, že niektorí sudcovia Ústavného súdu SR, ktorí boli doň zvolení vďaka poslušnosti politickej starne Smer, túto svoju voľbu splácajú. „Je to nedôstojné, ale je to najmä pre slovenskú demokraciu a pre naše perspektívy škodlivé,“ uviedol Dzurinda.

Uplynulý rok od parlamentných volieb bol podľa Dzurindu pre Slovensko komplikovaný, ale aj rokom nádejí. V prvom roku vládnutia ukázali podľa Dzurindu zodpovednosť pri vládnutí nielen pri likvidácii následkov minuloročných povodní, ale aj pri stabilizácii verejných financií.

Dnes v Európe podľa neho vidieť, kam smeruje nezodpovedná správa verejných vecí. „Okrem toho, že sme upratovali po povodniach, podarilo sa nám splniť jeden zásadný, odvážny a neľahký sľub. Odmietli sme pôžičku Grécku a tento postoj sme na medzinárodnom poli ustáli,“ povedal Dzurinda.

Predsedníčka vlády Iveta Radičová v prejave na zasadnutí Ústrednej rady SDKÚ-DS sa sústredila na hodnotenie prvého roka vládnutia súčasnej vládnej koalície. „Prevzali sme Slovenskú republiku v ťaživej situácii. Rozsiahla kríza ekonomická a dlhová ešte ani zďaleka nenaberá opačný proces,“ uviedla predsedníčka vlády. Po nástupe novej vlády začal podľa premiérky štát na sebe výrazne šetriť. Vláda podľa nej začala priamo od seba, od platov ústavných činiteľov, od znižovania počtu miest v štátnej správe. Za prvý rok vlády sa znížil počet štátnych úradníkov asi o štyri percentá.

Rezorty podľa premiérky pristúpili nielen k šetreniu, ale aj k rušeniu a prehodnoteniu nevýhodných zmlúv, ktorých bolo množstvo. Ako príklad uviedla rezort dopravy, kde sa ušetrili desiatky miliónov eur. Jedným z nich je diaľničný úsek Jánovce-Jablonov, ktorého časť sa začína stavať už v pondelok. Vďaka krokom vlády sa podarilo za prvý rok vlády znížiť základné výdavky na chod štátu o sedem percent.

Boj proti korupcii a klientelizmu a zvýšenie vymožiteľnosti prá­va.

„Nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa deje na niektorých súdoch a na prokuratúre. Uvedomujeme si, že súdnictvo musí byť nezávislé, ale na druhej strane sa nemôžeme pozerať na to, čo sa v tomto uzavretom systéme deje. Nezávislosť nemôže znamenať nemorálnosť, nespravodlivosť a svojvôľu,“ uviedla Radičová.

Podľa nej prepustenie obvineného z vraždy ženy a nevinného dieťaťa na slobodu a neochota vydať medzinárodný zatykač na jeho opätovné zadržanie sú dôkazom nekompetentnosti a strachu konkrétnych sudcov. Za rovnakú facku spravodlivosti považuje rozhodnutie, aby sa bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč musel ospravedlniť osobe, ktorá bola podozrivá z únosu jeho syna a jeho stíhanie bolo zastavené len vďaka amnestii Vladimíra Mečiara.

Dianie okolo voľby nového generálneho prokurátora za posledné mesiace je podľa Radičovej zúfalý boj nedopustiť zmenu v charaktere štátu. „Ten súboj stál za to, pretože sme sľúbili, že zmeníme charakter tohto štátu, že tento štát nebude pre papalášov, ale pre občanov,“ uviedla Radičová. Zmena na poste generálneho prokurátora bola podľa nej nevyhnutná.

Premiérka zdôraznila viacero úspechov v ekonomickej oblasti, ktoré sa novej vláde podarilo dosiahnuť. „Úpadok Slovenska sa nám aj napriek kríze a napriek jej vážnym dosahom podarilo zastaviť. Ak bol uplynulý rok od parlamentných volieb rokom šetrenia a zastavenia úpadku, nasledujúci rok bude rokom stabilizácie,“ uviedla Radičová. Prioritami vlády a SDKÚ-DS v nasledujúcom období bude podľa nej zamestnanosť a nové pracovné miesta, spravodlivosť a vymáhateľnosť práva, zdravá ekonomika a podpora rodín.

Hodnotenie roka od parlamentných volieb a priority na ďalších dvanásť mesiacov sú dominantnými témami Ústrednej rady SDKÚ-DS, ktorá sa dnes zíde v Poprade. Rok zhodnotia členovia vlády, ale najmä predseda strany Mikuláš Dzurinda a premiérka Iveta Radičová. Dzurinda nedávno vyhlásil, že základnou, charakteristickou črtou politiky SDKÚ-DS bola zodpovednosť.

„Bolo to o prijímaní zodpovedných a neraz ťažkých rozhodnutí. V ťažkom roku strana ukázala schopnosť niesť zodpovednosť. Nebáli sme sa robiť aj nepopulárne rozhodnutia, aby sme naplno mohli pristúpiť k plneniu sľubov z volebného programu,“ vyhlásil Dzurinda pri hodnotení roka pred novinármi. Zodpovedne sa podľa neho SDKÚ-DS správala ako najsilnejšia vládna strana v koalícii. „V duchu zodpovednosti sme vždy hľadali a vždy budeme hľadať zhodu,“ vyhlásil.

Podľa Radičovej rok, ktorý uplynul od parlamentných volieb, bol veľmi, veľmi ťažký. „Jedna z najhlbších kríz vo svete sa neskončila,“ upozornila s tým, že nešťastie nechodí samo a SR zasiahli rozsiahle povodne. K tomu sa pridali svetové problémy, ktoré sa premietli do rastu cien.

„Prevzali sme SR v najťažšej situácii, keď každá oblasť a sektor bol poznačený obrovským zadlžovaním, zlým hospodárením. Dali sme občanom sľub, že zastavíme úpadok, že naštartujeme ekonomiku. Stanovili sme si priority,“ uviedla. Medzi ne patrilo zastaviť prepad a zachrániť SR pred gréckou cestou, alebo cestou Španielska, Portugalska. „Sľúbili sme vymožiteľnosť práva, rast zamestnanosti, podporu rodiny,“ dodala.

Od volieb vláda podľa premiérky zabránila tomu, aby na Slovensku vznikla katastrofa. „Urobili sme to napriek dôsledkom hospodárskej krízy a katastrofám, ktoré sprevádzali svet. Prebrali sme SR v zlom stave. Nepísali sme čierne knihy. Celý rok sme pracovali, aby sme zabránili najhoršiemu. Úpadok sme zastavili. Nasledujúci rok bude rokom stabilizácie. Zo strany vlády nasledujúci rok nebude rokom uťahovania opaskov, ale rokom stabilizácie,“ zdôraznila Radičová.

Hodnotí aj KDH

Rada KDH dnes bude v Levoči hodnotiť rok, ktorý uplynul od parlamentných volieb. Predseda KDH Ján Figeľ hovorí, že koalícia vrátane jeho strany sa každý deň a týždeň usiluje o vytvorenie slušnejšej a spravodlivejšej politiky. Tieto ciele sa usilujú napĺňať bojom s korupciou a klientelizmom. Pomohla tomu podpora elektronických aukcií, zverejňovanie objednávok, faktúr a zmlúv ako aj otvorenosť v politike, čo podľa Figeľa už prináša ovocie.

Figeľ pripomína, že KDH presadilo do vládneho programu zrušenie niektorých amnestií, ktoré považujú za amorálne, „aby sa potvrdilo, že nikto nie je nad zákonom“. Skutočnosť, že tento návrh prešiel prvým čítaním parlamentu, je podľa Figeľa dôkazom, že sa Slovensko môže očistiť od záťaže minulosti.

Pre KDH po dvadsiatich rokoch zostáva princípom politiky triezve vlastenectvo. Už pred voľbami reagovali na jednostranne prijatý zákon Budapešti o dvojakom občianstve. Podporili zákon, aby sa účinky tejto normy u nás neprejavili. „Jedno riešenie sme ponúkli – na zmiešanej slovensko-maďarskej komisii vo forme rokovania o zmluve, ktorá by dvojstranne európskym spôsobom tému občianstva riešila,“ dodal. Túto otázku sú pripravení riešiť aj na parlamentnej pôde novelou zákona tak, aby mohli získať druhé občianstvo tí, čo majú v druhej krajine prirodzenú väzbu, resp. na základe pobytu, štúdia alebo práce môžu očakávať druhé občianstvo.

Pre KDH sú východiskom a nástrojom pre formovanie politiky tradičné hodnoty. „Ľudská dôstojnosť ako prvá z nich, ochrana tradičnej rodiny, manželstva muža a ženy, spoločnosť založená na týchto princípoch je pre nás nielen prirodzeným, ale naozaj ozdravným a základným riešením,“ povedal. Podľa šéfa KDH odmietajú umelé formy navrhovaných partnerstiev alebo riešení, ktoré by k takýmto legislatívnym návrhom mohli viesť.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM