Peter Handzuš Rôzne

Električka po údere blesku: Známa Kométa prvý raz lietala

Nad Popradom v stredu preletela Kométa. Nešlo pritom o žiaden astronomický úkaz, ale o vyše 100-ročnú električku, ktorá sa vzniesla do vzduchu pomocou žeriavu. Kométa sa vybrala na netradičnú jazdu z Popradu do Vrútok, kde ju čaká generálna oprava.

„ŽOS Vrútky je jediný schopný podnik, ktorý sa prihlásil, že sa podujme na túto ťažkú úlohu,“ informoval predseda veterán klubu železníc Poprad Jaroslav Vančo. Okrem trakčných motorov, ktoré zasiahol minulý rok blesk, sú poškodené všetky vysokonapäťové káble a vedenia.

„Chceme urobiť opravu všetkých potrubí, bŕzd, popritom chceme urobiť všetky perá, pružnice, oká, lak by sa urobil, čiže skoro všetko, čo vyzerá zle, sa bude robiť,“ dodal Vančo.

Konečný termín ukončenia opravy poškodenej električky je podľa Vanča veľmi ťažké určiť. „Chceli by sme to do Vianoc, možno urobíme vianočnú jazdu,“ dodal Vančo. Väčšinu prác budú robiť pracovníci ŽOS Vrútky. Vančo však nevylúčil, že aj samotní členovia klubu pôjdu do Vrútok, aby pomohli pri oprave niektorých vecí.

Električku poškodil 15. augusta 2011 v Tatranskej Lomnici blesk, ktorý trafil trolejové vedenie a následne prešiel cez zberač a motor električky. „A to nechalo následky na Kométe. Dúfam, že už nikdy viac to nezažijem,“ povedal Jaroslav Vančo, ktorý v tom čase riadil Kométu. Dnešný presun Kométy z koľajníc na nákladný vagón bol podľa neho historický, keďže električka Kométa vo svojej 100-ročnej histórii ešte nikdy „nelietala“.

Poprad24/webnoviny Foto: Peter Handzuš Video: Peter Handzuš

Električka po údere blesku: Známa Kométa prvý raz lietala
1
Galéria
kometa
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM