Kultúra

EĽRO v OBRAZOCH: Kežmarok zaplnili remeselníci a takmer tisícka účinkujúcich

Už v piatok odštartoval slávnostným sprievodom 29. ročník festivalu Európske ľudové remeslo. Počas troch dní sa v Kežmarku na jednom z najväčších podujatí svojho druhu v strednej Európe predstavila takmer tisícka účinkujúcich. A takto to tam vyzeralo...

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročný úvodný sprievod centrom bol o niečo iný ako po minulé roky, keďže v tomto roku si Kežmarok pripomína 750. výročie od udelenia mestských práv. „Program bol počas troch dní na troch pódiách, pričom jedno z nich bolo umiestnené na Kežmarskom hrade. Vystúpili na nich folklórne súbory zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Ruska, Srbska či Grécka,“ upozornila hovorkyňa mesta Kežmarok Zuzana Šlosárová. Dodala, že na svoje si prišli aj milovníci modernej hudby, postupne sa v Kežmarku predstavili napríklad Majk Spirit, Zuzana Smatanová či Peter Nagy, cez víkend pod Tatry zavítala aj Kristína, skupina Arzén či česká kapela Čechomor. „V nedeľu bola pre návštevníkov pripravená netradičná fúzia divadla, cirkusu a folklóru Younak a program vyvrcholil v popoludňajších hodinách korunovaním kráľa remesiel,“ doplnila program Šlosárová.

V stánkoch na námestí svoju prácu prezentovalo približne 200 remeselníkov z rôznych odvetví, tohtoročné EĽRO však prioritne patrilo cechom pivovarníkov a debnárov. „Mali sme tu jedného debnára, pivovarníkov bolo viac, mali dokonca svoju vlastnú uličku, a v celom areáli festivalu tak bolo možné ochutnať viacero druhov pív,“ doplnila hovorkyňa. Program pre návštevníkov pripravili v rámci festivalu aj na Kežmarskom hrade a jeho nádvorí. V sobotu 13. júla boli do Kežmarku vypravené aj dva príležitostné vlaky. Kyvadlová autobusová doprava z a do Popradu bola vo večerných a nočných hodinách zabezpečená za symbolické cestovné, po meste opäť premával i vláčik Maguráčik.

Kežmarok bol v minulosti slobodným kráľovským mestom. Jeho slávu šírili umelci, spisovatelia, básnici, kupci, ale aj vynikajúci remeselníci. Na slávne remeselné a cechové tradície nadviazal od roku 1991 práve festival EĽRO. V súčasnosti je už toto podujatie vyhľadávanou medzinárodnou kultúrno-spoločenskou akciou, na ktorú každoročne zavítajú tisícky návštevníkov.

EĽRO 2019
48
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM