Peter Handzuš Iné športy

Erik (21) si Spartan Race užil. Na Chopok vybehol aj s bratom Romanom (38) a sestrou Katkou (30)

2 367 pretekárov zo 17 krajín štartovalo na prvých zimných pretekoch Spartan Race v Jasnej. Na skoro osemkilometrovú trať nástúpili aj viacerí odvážlivci z Popradu a okolia. My sme vyspovedali Erika Sirkovského, ktorý sa na súťaži Spartan Race zúčastnil aj so sestrou Katkou a bratom Romanom.

Ilustračný obrázok k článku Erik (21) si Spartan Race užil. Na Chopok vybehol aj s bratom Romanom (38) a sestrou Katkou (30)
Zdroj: Dnes24.sk

- Ako ste sa k tomu dostali? Spartan spolu so súrodencami…
K Sparťanom som sa dostal tak, že som bol v lete v Amerike a tam som spoznal ľudí, ktorí chodili na tieto preteky. Trošku ma namotivovali a cez nich som k tomu prišiel. Keď som prišiel na Slovensko, tak som sa prihlásil na Donovaly, na prvý pretek. Môj brat Roman sa mi ozval, že by to tiež skúsil, tak sme išli spolu. Sestra videla naše vysmiate tváre, takisto ju to zaujalo a chcela sa pridať, takže sme sa dohodli na tento zimný šprint, že to dáme spolu, ako rodinka.

- Koľko rokov máte? Teda vy, váš brat a sestra?
Ja mám 21, Roman má 38 a Katka má 30.

- Koľko pretekov máte za sebou vy osobne? A koľko so súrodencami?
Toto bol môj druhý Spartan race, ale absolvoval som aj iné, nie presne pod názvom Spartan race. Bratov to bol tiež druhý a sestrin prvý pretek.

- Ktorý Spartan je ťažší? Ten letný, ktorý ste absolvovali na Donovaloch, alebo teraz ten Chopok?
Samozrejme, beast na Donovaloch bol ťažší. Bola to 23 kilometrová trať, väčšie prevýšenie, náročnejšie prekážky. Toto bol v podstate 7 kilometrový pretek s nižším prevýšením, ale na to, že to bol taký krátky pretek, tak to bolo dosť náročné. Plus do toho zahrala tá zima a sneh, ale každopádne v lete Donovaly boli omnoho ťažšie.

- Bola aj nejaká špeciálna príprava na tento pretek?
Nie, pár krát som si bol zabehať v rámci udržiavania kondície. Cvičím doma s vlastným telom, ale nič špeciálne, že by som kvôli tomu menil svoj životný štýl. Cvičím a behám preto, aby som sa cítil dobre a aby som mal z toho pôžitok.

- Je rozdiel, či do takých pretekov ide človek sám, alebo v trojici, či družstve?
Podľa môjho názoru to veľký rozdiel nie je, pretože každý beží individuálne sám za seba. Aj keď chce tím dosiahnuť dobré umiestnenie, výsledky sú zložené z časov jednotlivcov. Každý má osobitné tempo, ktoré mu vyhovuje a na pomoc pri prekážkach veľmi nie je priestor.

- Čo bolo najťažšie na pretekoch? Nejaká kríza, alebo extrémna prekážka?
S prekážkami som osobne nemal problémy. Nebolo to ľahké, ale zároveň to bolo zábavné. Výstup na kopec, čo sme šľapali, bol náročnejší, ale inak sa to dalo všetko zvládnuť. Hod guľou bola brnkačka :)

- Taká základná otázka: Prečo to vlastne robíte? Aké sú pocity potom, keď vybehnete hore?
Pocit je výborný. Robím to preto, že to je niečo iné. Teda nemôžem povedať, že ma to napĺňa, ale mám to rád, je to zmena, je to dobrodružstvo a adrenalín. Je to udalosť, kedy môžem prekonávať svoje hranice.

- Ako ste nakoniec skončili na týchto pretekoch?
Keďže sme všetci štartovali v otvorených vlnách, ja som tam nešiel s tým, že sa idem nejako umiestniť. S Romanom sme skončili v prvej štvrtine a Katka dobehla trošku neskôr. Prišli sme všetci úspešne a šťastní.

- Ako zvládli preteky usporiadatelia?
Veľmi dobre to bolo usporiadané. Trať bola dobre pripravená, dobre označená až na jednu odbočku. Myslím si, že usporiadatelia to zvládli veľmi dobre. Na to, že to bol prvý zimný Spartan na svete, tak veľmi kvalitná práca.

- Čo najbližšie, čakajú vás nejaké preteky?
Najbližšie, presne neviem kedy, ale plánujem sa zúčastniť všetkých obtiažností, ktoré budú na Slovensku, čiže možno ešte nejaký Sprint, ale hlavne Super, Beast a Ultra Beast.

Foto: TMR a archív Erika Sirkovského

Spartan Race
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM