Peter Handzuš Rôzne

EXKLUZÍVNE: Z učiteľa na gymnáziu veľvyslanec v Keni

Michal Mlynár pochádza z Tatranskej Lomnice. Bývalý učiteľ angličtiny a ruštiny na popradskom gymnáziu sa prepracoval až na pozíciu veľvyslanca v Nairobi. Pôsobil aj na rôznych diplomatických postoch v OSN v New Yorku. Zisťovali sme, ako sa nášmu rod

Hoci Michal Mlynár odovzdal poverovacie listiny prezidentovi Kenskej republiky Mwaiovi Kibakimu 28. marca 2012, v Keni je so svojou rodinou už od januára. Veľvyslancova manželka je tiež učiteľka.

“Zoznámili sme sa práve na popradskom gymnáziu. Ja som učil angličtinu a ruštinu a ona matematiku a chémiu," rozhovoril sa slovenský veľvyslanec v Keni. V Nairobi spolu s nimi žijú aj ich dve dcéry. 10-ročná Kristína sa narodila v Bratislave, 4-ročná Michaela v New Yorku.

“Všetci sme zatiaľ v Keni veľmi spokojní, aj pre deti je to nádherná krajina. Našťastie, zatiaľ sa ukazuje, že je aj dostatočne bezpečná,” pokračoval Mlynár. Dievčatá chodia v Nairobi do jednej z britských medzinárodných škôl. Angličtina im nerobí problémy. “Kristína už bola s nami 5 rokov v New Yorku, kde chodila 2 roky do škôlky a 3 roky do bežnej newyorskej štátnej školy. Aj Michaela si na angličtinu rýchlo zvyká,” dodal.

Život v Afrike

Naša predstava o živote v Afrike je niekedy dosť skreslená. Zaujímalo nás teda, ako je to so stravou. “S rodinou sa stravujeme samozrejme po našom. Nie je tu našťastie problém kúpiť prakticky akékoľvek potraviny, snáď okrem bryndze, slovenských syrov a jogurtov,” ozrejmil Mlynár. V kenskej kuchyni dominuje hovädzie, kozľacie a jahňacie mäso, ryža, kukurica, fazuľa, kukuričné placky a čerstvé tropické ovocie, najmä banány, mango, ananás, papája, rôzne druhy melónov, avokádo.

“Tropické ovocie tu má uplne inú chuť. Omnoho autentickejšiu a lepšiu, ako sme na to zvyknutí zo Slovenska,” urobil nám chute veľvyslanec a pokračoval **“To isté často platí aj o mlieku a niektorých mliečnych výrobkoch. Veľmi chutné sú aj makadamové oriešky. Všetko toto nám veľmi chutí.” **

A čo oblečenie? Väčšina ľudí v hlavnom meste Nairobi sa oblieka európsky. Iné je to na vidieku. Tam prevládajú tradičné a voľnejšie odevy. Známe je napríklad tradičné oblečenie kmeňa Masajov.

“Nedávno pri návšteve regiónu Nyahururu, kde som otváral zásobník a chladiareň mlieka vyzbieraného od miestnych farmárov, dostala moja manželka tradičnú zásteru, tašku a ozdoby a ja som dostal tradičnú palicu staršinu kmeňa a živú kozu,” zaskočil nás veľvyslanec a pokračoval “Vo vidieckych komunitách je často najväčším majetkom dobytok a touto formou si aj vedia najviac uctiť vzácnych hostí.”

Práca na veľvyslanectve

“Na veľvyslanectve so mnou pracujú dvaja ďalší slovenskí diplomati, môj zástupca a súčasne konzul pán Bandžuch a obchodno-ekonomický diplomat pán Matejka. Okrem toho máme na veľvyslanectve ďalšie dve Slovenky,” začal hovoriť o personálnom obsadení ambasády Mlynár a pokračoval //"Pracuje tu šesť Keňanov. Sekretárka a spojovateľka, vodič, upratovačka, údržbár a 2 záhradníci, keďže veľvyslanectvo a rezidencia veľvyslanca musia mať vzhľadom na africkú klímu a nadmorskú výšku Nairobi udržiavané záhrady.” //

Veľvyslanec má k dispozícii dve terénne autá. Tie sú v Keni nevyhnutné pre zlú kvalitu ciest. No i tak bývajú často opravované.

[blockquote]Pri­ority slovenského veľvyslanca v Keni Michala Mlynára:

Poskytovanie rozvojovej pomoci (jej adresnosť, efektívnosť a viditeľnosť).

Posilňovanie obchodno-ekonomickej spolupráce + aktívna podpora projektov slovenských podnikateľských subjektov.

Aktívne presadzovanie demokratických hodnôt a dodržiavania ľudských práv, podpora budovaniu právneho štátu a demokratických inštitúcií.

Posilňovanie spolupráce v oblasti zdravotníctva, kultúry, školstva, vedy, výskumu a športu, vrátane spolupráce mimovládnych organizácií.

Poskytovanie včasnej a kvalifikovanej pomoci a služieb občanom SR v zahraničí.[/bloc­kquote]

Pracovný deň veľvyslanca je zvyčajne veľmi nabitý. Je obyčajne plný rôznych rokovaní a pracovných stretnutí. Ide napríklad o rokovania predstaviteľov členských krajín EÚ zastúpených v Nairobi, stretnutia s predstaviteľmi kenskej vlády a miestnych organizácií, ale aj rôzne kultúrne a spoločenské podujatia.

“Čas na bežnú administratívnu agendu, ako aj na spracovanie rôznych analýz a správ, ktoré zasielame do Bratislavy väčšinou zostáva až neskoro večer a v noci,” posťažoval sa slovenský veľvyslanec v Keni.

Hlavnými aktuálnymi prioritami činnosti Veľvyslanectva SR v Nairobi sú rozvojová pomoc a obchodno-ekonomická spolupráca. “V týchto dvoch oblastiach sa aj ja osobne usilujem byť čo najaktívnejší. Nezanedbávame však ani spoluprácu v oblasti vzdelávania či kultúry,” pokračoval. Keňa a Južný Sudán patria spolu s Afganistanom medzi prioritné teritóriá oficiálnej rozvojovej pomoci SR (Slovak Aid).

[blockquote]Prí­klady slovenských projektov v Keni:

  • vybudovanie knižnice v základnej škole v nairobskom slume Kibera
  • vybudovanie počítačových učební na piatich stredných školách v okrese Voi (veľký význam pre vzdelávanie a zvyšovanie zamestnanosti celých vidieckych komunít, nielen študentov samotných stredných škôl)
  • vybudovanie školských záhrad na jedenástich stredných školách v okrese Nanyuki (veľký význam nielen z hľadiska vzdelávania a rozvoja poľnohospodárstva, ale napr. aj pri skvalitňovaní výživy vidieckych komunít)
  • vzdelávanie dospelých (základná gramotnosť) v regióne Turkana
  • vybudovanie vodných púmp pre zásobovanie vidieckych komunít vodou v regióne Turkana
  • viaceré kliniky Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave v celom rade kenských a juhosudánskych vidieckych komunít
  • viaceré rehabilitačné centrá pre deti z ulice a sirotince
  • učňovské stredisko v jednom z nairobských slumov
  • realizácia projektov našich podnikateľských subjektov najmä v týchto sektoroch: budovanie infraštruktúry (najmä cestnej), vodné hospodárstvo, spracovanie odpadov, energetika a turistika.[/bloc­kquote]

Slovenské mimovládne organizácie pôsobia v Keni už okolo 15 a v Južnom Sudáne už vyše 10 rokov. V súčasnosti je len v Keni asi 35 prebiehajúcich projektov najmä v sektoroch zdravotníctva, sociálnej práce, vzdelávania, poľnohospodárstva a životného prostredia.

“Významnú časť mojej práce tvorí práve návšteva a monitoring týchto projektov a spolupráca so slovenskými i kenskými subjektami pri ich realizácii. Tieto projekty majú priamy dopad na život ľudí. Je pre mňa nesmierne zaujímavé tieto projekty navštevovať, stretávať sa s ich realizátormi, ale aj s obyčajnými Keňanmi a usilovať sa pri realizácii projektov dosahovať ešte hmatateľnejšie výsledky. Je to veľmi konkrétna a zmysluplná práca, ktorá ma tu zatiaľ baví zo všetkého najviac,” ozrejmil Michal Mlynár a pokračoval “Zároveň mi to dáva možnosť spoznať reálny život obyčajných Keňanov, stretávať sa s nimi a diskutovať o ich živote a každodenných problémoch. Je to pre mňa veľmi príjemný a zároveň veľká česť zastupovať v Keni Slovensko a byť tu vlastne jeho hlavnou tvárou.”

Slovensko je v Keni dobre známe a uznávané najmä vďaka dlhodobo poskytovanej rozvojovej a humanitárnej pomoci. Obyčajní Slováci a obyčajní Keňania (aj keď je to možno pre Slovákov doma ťažko pochopiteľné) majú veľa spoločného – najmä pohostinnosť, priateľskosť a pracovitosť.

Foto: Michal Mlynár poprad24

kena_velvyslanec
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM