Peter Handzuš Rôzne

Exotika pod Tatrami: Na družstve sa rozhodli chovať pštrosy

V poľnohospodárskom družstve v podtatranskej obci Batizovce v okrese Poprad začali s chovom pštrosa. Prvé štyri kusy tohto na slovenské pomery netypického zvieraťa sem priviezli v stredu, ďalšie štyri sa ešte chystajú doviezť.

Ilustračný obrázok k článku Exotika pod Tatrami: Na družstve sa rozhodli chovať pštrosy
Zdroj: TASR

„Nakúpili sme osem zvierat z farmy z michalovského okresu. Je to viac-menej taký pokus v malom meradle, uvidíme ako to bude ďalej. Chceme získať skúsenosti s chovom pštrosa a prípadne ho ďalej rozvíjať,“ priblížil plány predseda miestneho družstva Marcel Stoličný. Pštrosy chcú chovať predovšetkým na mäso, podľa neho to môže byť do budúcna zaujímavá záležitosť.

„Myslím, že chladnejšie podnebie im vadiť nebude, sú adaptabilné, takže ich môžeme chovať aj tu pod Tatrami. Pokiaľ viem, tak v popradskom okrese nikde nechovajú pštrosy, tu sme jediní. Neďaleko Liptovského Hrádku v jednej dedine s tým majú skúsenosti, takže dá sa to,“ dodáva Stoličný.

Do Batizoviec priviezli mladé jedince, majú 11 mesiacov, pričom pohlavne dospievajú v dvoch rokoch, keď začínajú znášať vajcia. "Jeden pštros stál 350 eur. Liahnu sa klasicky ako hydina. Uvidíme, či sa nám ten chov podarí rozšíriť, prvé mláďatá však budeme mať najskôr o rok,“ uzavrel Stoličný.

Exotika pod Tatrami: Na družstve sa rozhodli chovať pštrosy
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM