Peter Handzuš Hokej

Extraliga si chce udržať úroveň. Vidí šancu pre mladých

Najvyššia slovenská hokejová súťaž už vstupuje do svojho jubilejného 20. ročníka. Hlavnou zmenou v Tipsport extralige oproti minulým sezónam je odchod rekordného majstra Slovana Bratislava, ktorý už pôsobí v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy.

Pred štartom sezóny sa opäť objavili obavy, či jednotlivé mužstvá dokážu splniť povinnosti voči vedeniu najvyššej súťaže, ale i záväzky z minulosti. K pôvodnému termínu na konci augusta splnila podmienky na štart v novom ročníku iba štvorica HC Košice, HK 36 Skalica, ŠHK 37 Piešťany a HC'05 Banská Bystrica. Ostatná šestica MHC Mountfield, HK Poprad, Dukla Trenčín, HK Nitra, HKM Zvolen a MsHK Žilina dostala licencie až 7. septembra.

„Všetky kluby čestným prehlásením a dokladovaním deklarovali vyrovnanie všetkých záväzkov voči hráčom a trénerom. K dnešnému dňu evidujeme úhradu všetkých klubových záväzkov, najvyššia hokejová súťaž sa tak môže naplno rozbehnúť podľa plánovaného rozvrhu,“ povedal riaditeľ Pro Hokej Vladimír Paštinský.

// „Som rád, že sú tu zástupcovia všetkých klubov. Všetky negatívne veci a problémy, ktoré sa avizovali, sú už zažehnané a verím, že tímy dohrajú sezónu bez problémov a s rozpočtami, ktoré si stanovili,“// pridal sa Igor Nemeček.

Prezident SZĽH verí, že priebeh a hlavne návštevnosť novej sezóny neovplyvní odchod najslávnejšieho klubu a veľkého rivala všetkých ostatných účastníkov, Slovana Bratislava. „Verím, že kvalita sa nezníži. Naopak, je to výzva pre ďalšie tímy. Navyše sa do súťaže dostanú mladší hráči, o čo sme sa už dlho usilovali. Verím, že ľudia si nájdu cestu na štadión a budú mať záujem o zápasy. Som rád, že extraliga nezmizne ani z Bratislavy, kam sme presunuli "dvadsiatku“ a že sa tu aspoň raz predstaví každý z tímov," uviedol.

Rozpočet všetkých tímov extraligy sa tento rok vyšplhal dokopy na 9,805.000 eur. S najväčším, 2,700.000 eur, bude pracovať vicemajster z HC Košice, po ňom nasledujú HK Nitra (1,3 mil.) a Dukla Trenčín (1,1 mil.). Na chvoste je Skalica (525.000), ktorá podpísala spoluprácu na viacerých frontoch so Slovanom Bratislava a MsHK Žilina (550.000).

Nováčik z Piešťan si na novú sezónu v extralige pripravil rozpočet vo výške 800.000 eur. „Chceme zaujať divákov športovým prínosom a pestrosťou hry. Veríme, že sa nám bude v extralige dariť, uviedol prezident Piešťan Jaroslav Lušňák.

Pred štartom sa výrazne premiešali súpisky klubov. Do kádrov sa dostali najmä mladší hráči, no napríklad Nitra získala obrovskú posilu v osobe útočníka Jozefa Stümpela s bohatými skúsenosťami zo zámorskej NHL, KHL i slovenskej reprezentácie. Najviac nových mien na súpiske má MHC Mountfield s počtom 16. O troch nováčikov menej majú na súpiskách HK Nitra a HC'05 Banská Bystrica a po dvanásť hráčov vymenili kluby HK Poprad, MsHK Žilina a HC Košice.

Košice by mali aj v najbližšej sezóne ašpirovať na titul, no generálny manažér Juraj Bakoš zvolil opatrné slová: „Po sezóne sme sa rozhodli pre výraznú rekonštrukciu tímu, výrazne sme omladili. Odišli viaceré opory, či už Bartoš, Gron, Zálešák a ďalší. Takže nie sme v takej pozícii ako v minulosti. Chceme budovať novú etapu ďalších košických úspechov aj preto potrebujeme od fanúšikov dávku trpezlivosti. Do mužstva sme zaradili niekoľko nových hráčov, niektorí pôsobili v prvej lige, ďalší hrali extraligu. Verím, že ukážeme svoju kvalitu a budeme sa pohybovať na čele.“

Kluby si pre fanúšikov pripravili aj viacero noviniek mimo kabín. Žilina sa predstaví v nových dresoch. Klasické žlté vystriedajú biele v kombinácii žltej a zelenej a pôvodné zelené čierne v kombinácii klubových farieb. V Košiciach zase znížili ceny vstupeniek a pre držiteľov permanentiek pripravili aj jednu špeciálnu súťaž. „Na prvom zápase vyžrebujeme z držiteľov permanentiek výhercu nového osobného automobilu,“ dodal Bakoš. Skalica zmenila názov štadióna z Max na HANT Arénu.

Poprad24/tasr Foto: mediaportal

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM