Kultúra

Fanšiangový punč, guľáš či pankušky a to nie je ešte všetko: Náš tip na krásny víkendový zážitok!

Čas plesov a zábavy je v plnom prúde. Pravú fašiangovú atmosféru si môžeme vychutnať už o pár dní aj neďaleko nášho mesta. Nebude chýbať bohatý kultúrny program, či skvelé fašiangové maškrty.

Ilustračný obrázok k článku Fanšiangový punč, guľáš či pankušky a to nie je ešte všetko: Náš tip na krásny víkendový zážitok!
Zdroj: TASR

Po úspešnom minulom ročníku bude v Levoči na fašiangy veselo i tento rok. Na podujatie Fašengy v Levoči na môžeme tešiť už v sobotu 6. februára.

Tradície predkov

Pravú fašiangovú atmosféru navodí bohatý kultúrny program. Vystúpi hudobná skupina Ščamba či zabávač Ander z Košíc. Súťažiť sa bude aj o najlepšiu fašiangovú pankušku.

„V minulom roku bol o podujatie veľký záujem, preto sme i teraz pripravili zaujímavý program. Chceme návštevníkom pripomínať tradície našich predkov a fašiangy sú na to výborným obdobím. V minulosti sa počas nich veselilo a veselo bude určite i tento rok," ozrejmil primátor mesta Milan Majerský.

Fašiangy predeľujú zimu a jar, je to sviatok, ktorý začína na Troch kráľov a končí Popolcovou stredou. „Typické pre toto obdobie boli a na Spiši zabíjačky, svadby, zábavy, obchôdzky v maskách, pranostiky a poverové predstavy," vysvetľuje etnologička Michaela Kočišová.

Najlepšia fašiangová pankuška

V sobotu odštartuje fašiangový program Detský folklórny súbor Venček z Popradu. Po nich ho vystriedajú energickí Donskí kozáci, sólisti donského kozáckeho chóru Volnij Don. Pravú fašiangovú zábavu si môžete vychutnajú aj počas vystúpenia ľudovej hudobno-zábavnej skupiny Ščamba a zabávača Andera z Košíc. Podvečer zaspieva spevácka skupina Fiala a po nej sa predvedú Košicki špivaci.

K fašiangom neodmysliteľne patria aj rôzne dobroty. Tí najzručnejší sa dokonca môžu predviesť v súťaži O najlepšiu fašiangovú pankušku. Stačí na Mestský úrad v Levoči v čase od 14.00 do 16.00 priniesť tri vlastnoručne upečené pankušky s receptom. Najkrajšiu a najchutnejšiu z nich komisia ocení na vyhodnotení.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM