Monika Vengrínová Rôzne

Fantastické sladké plody a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Poprade nazbierate maliny či černice

Do koláčov, na lekvár alebo len tak, samotné... Maliny aj černice sú pochúťkami, ktoré sú dobre známe aj Popradčanom. Pre veľké a dlhé suchá je však úroda veľmi slabá. Napriek tomu si tieto lesné plody nazbierate aj v našich končinách a nemusíte pritom vôbec chodiť ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Fantastické sladké plody a navyše zadarmo: LOKALITY, kde si pri Poprade nazbierate maliny či černice
Zdroj: TASR

Ak sa v týchto dňoch vyberiete do okolia Popradu, môžete si svoj výlet ľahko osladiť aj plodmi z lona našej prírody. Aj napriek veľkým horúčavám a dlhým suchám ich však nenájdete veľa. Na viacerých miestach však maliny, černice, čučoriedky, či brusnice plné vitamínov a antioxidantov, ktoré navyše výborne osviežia, nájdete.

„Maliny nájdeme všade tam, kde sú veľké rúbaniská. Na slnečných stráňach, v tomto období je však všetko vysušené. Malín je tento rok skutočne minimum,“ prezradil skúsený hubár a zberač lesných plodov Andrej Akurátny s tým, že nájsť ich môžeme napríklad nad Spišskou Teplicou. Na desiatich kriakoch však možno jednu bobuľku.

Eva si každoročne na malinách pochutnáva nad Kvetnicou cestou na Zámčisko, ale nájsť sa dajú aj inde. „Viem, že mnohí chodia do lesov smerom na Vernár, len si treba dávať pozor na medvede,“ upozorňuje Lucia.

V okolí Vikartoviec si zas môžeme, podľa hubára pochutnať na čučoriedkach, aj tu sa však podpísalo sucho. Rovnako, ako pri úrode brusníc. „Dajú sa nájsť okolo Čertovej, ale sú malé a nie je ich veľa,“ povedal Akurátny.

Ak sa vám ale nechce chodiť mimo mesto, lesné plody nájdete aj priamo v Poprade. Napríklad černice by mali rásť smerom od Velického potoka od estakády na juhovýchod k zimnému štadiónu na ľavom brehu. „Celkovo je ale úroda lesných plodov tento rok veľmi slabá, nakoľko boli nadnormálne teploty a podnormálne zrážky,“ uzavrel Akurátny.

Poznáte aj vy zaujímavé miesta v Poprade a blízkom okolí, kde sa dá naraziť na tieto chutné plody? Napíšte nám svoje tipy na poprad@global24.sk.

Čítajte tiež:

Nazbierajte si tieto lesné dobrôtky

Maliny sú plné vlákniny, čaj z nich pomáha pri menštruačných a tráviacich ťažkostiach

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM