Ľubomír Hudačko Rôzne

FANTÁZIA: Medovicový med od včiel zo Správy TANAP-u získal prestížny certifikát kvality Gold

Správa TANAP-u chová včely na dvoch miestach, od roku 2023 na Cabalovke v Tatranskej Lomnici a aj v Stredisku starostlivosti o genofond drevín v lokalite Fľak.

Ilustračný obrázok k článku FANTÁZIA: Medovicový med od včiel zo Správy TANAP-u získal prestížny certifikát kvality Gold
Zdroj: TANAP

Medovicový med od včiel zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) získal prestížny certifikát kvality Gold.

Ako ďalej informovala Jarmila Hlaváčová z komunikačného oddelenia národného parku, certifikát potvrdzuje mimoriadny antibakteriálny potenciál medu, ktorý je jedinečný nielen svojou chuťou, ale aj svojimi liečivými vlastnosťami.

Správa TANAP-u v súčasnosti chová včely na dvoch miestach, od roku 2023 na Cabalovke v Tatranskej Lomnici, ale aj v Stredisku starostlivosti o genofond drevín v lokalite Fľak.

„Na budúci rok je v pláne rozšírenie o ďalšiu lokalitu v spolupráci s kolegami z Národného parku Veľká Fatra, ktorí sa takisto venujú včelárskej činnosti,“ avizuje Hlaváčová.

Včely z Tatranského národného parku podľa jej slov zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní výnimočného produktu. „V súčasnosti sa pripravujú na prezimovanie, pričom dopĺňajú zásoby cukrovým roztokom a vytvárajú zimnú generáciu, ktorá ochráni kráľovnú pred drsnými zimnými podmienkami. Vytvárajú okolo kráľovnej teplý chumáč, ktorý dokáže udržať teplotu medzi 20 až 30 stupňami Celzia, vďaka čomu včely prežijú aj pri vonkajších teplotách do mínus 35 stupňov Celzia,“ opísala.

Spomínaný certifikát zaraďuje med tatranských včiel medzi produkty s najvyššou pridanou hodnotou. „Laboratórne testy, ktoré vykonalo akreditované skúšobné laboratórium Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave, preukázali, že náš med má najvyšší antibakteriálny účinok proti baktérii Staphylococcus aureus, čo ho radí medzi najkvalitnejšie medy,“ ozrejmila Hlaváčová.

Tento výsledok je podľa jej slov dôkazom, že prírodné bohatstvo Tatier má nielen estetickú a ekologickú, ale aj unikátnu liečivú hodnotu.

„Antibakteriálna aktivita tatranského medu je podmienená viacerými faktormi, ako je vysoký obsah cukrov, nízke pH, prítomnosť enzýmov, bielkoviny defenzín-1 a fytochemikálií. Vďaka týmto vlastnostiam sa náš medovicový med prirodzene zaraďuje medzi liečivo pôsobiace potraviny,“ dodala.

Zdroj: SITA
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM