Monika Vengrínová Kultúra Recept na dnes

Festival chutí, farieb a vôní vo Vysokých Tatrách. Prvý Food Fest Tatry dopadol nad očakávania

Nultý ročník festivalu jedla Food Fest Tatry v Tatranskej Lomnici prekvapil domácich i turistov. Maximálne spokojní boli i samotní organizátori. Dvadsiatka vystavujúcich z oblasti gastronómie, škola varenia, ukážky prípravy jedál, súťaž o najlepšie menu a najmä plno dobrého jedla.

Ilustračný obrázok k článku Festival chutí, farieb a vôní vo Vysokých Tatrách. Prvý Food Fest Tatry dopadol nad očakávania
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dvadsiatka vystavovateľov, stovky chutí a vôní

„Food fest je podujatie, na ktorom sa stretávajú hoteliéri a reštaurácie z celých Tatier a popradského a tatranského regiónu, a na ktorú sme pozvali návštevníkov z celého Slovenska, aby ochutnali Tatry tak, ako ich nepoznajú. Cieľom tohto podujatia je predstaviť ľuďom gastronómiu priamo od šéfkuchárov a spomínaných reštaurácií a hotelov, predstaviť im možno niečo, čo nepoznajú, či už sú to jedlá, nápoje alebo technológie. Svoje zastúpenie tu má všetko, čo sa gastronómie týka,“ predstavuje festival Lenka Chovancová z Aquacity Poprad.

Tatranská Lomnica tak uplynulý víkend ožila stovkami chutí a vôní. Viac ako dvadsiatka vystavovateľov ponúkla návštevníkom možnosť ochutnať všetko od cukrovej vaty, cez ovocie a zeleninu, čokoládu, čaje, kokteily, či vína, až po gurmánske hody v podobe cestovín s pravou hubovou omáčkou, či králičí chrbát v slaninke. Ten priamo na pódiu pripravila Zuzana Sisáková, najlepšie hodnotená šéfkuchárka časopisu Trend za rok 2012 a spolumajiteľka Spišsko-Sobotskej reštaurácie Víno&Tapas ponúkajúcej netradičnú zážitkovú gastronómiu.

Zážitková gastronómia je o menších porciách, viacerých chodoch a vkusnom naaranžovaní

„Zážitková gastronómia je druh prezentácie jedla, kedy nejeme preto, aby sme sa nasýtili, ale preto, aby sme si jedlo vychutnali. Je o menších porciách a viacerých chodoch viacerých chutí a tiež o nielen dobrej príprave, ale aj o vkusnom a peknom naaranžovaní. V našej reštaurácii ponúkame dva druhy menu, prvé Retro menu pozostáva z piatich chodov, Gurmánske menu z ôsmich chodov,“ hovorí Sisáková.

Počas celých troch dní sa tak na pódiu striedali šéfkuchári z celého Slovenska, ktorí takýmto spôsobom prezentovali produkty jednotlivých vystavovateľov, priamo na pódiu pripravovali najrôznejšie jedlá a návštevníkom ukázali, ako používať ingrediencie, či neštandardné postupy, ktoré v bežnom živote možno nepoužívajú, naučili ich nové recepty. Návštevníci mali možnosť sami si vyskúšať prípravu jedál, ale i carving, čiže vyrezávanie z ovocia a zeleniny alebo ochutnať miešané nápoje z barmanskej šou.

Barmanská šou i školy varenia

„Ide o voľnú prípravu drinkov voľným štýlom, takpovediac žonglovaním, ktorá sa používa v kokteilových baroch, či na diskotékach, kde sa drinky skladajú z maximálne troch-štyroch zložiek. Ide najmä o to, aby sa tam ľudia cítili príjemne a uvoľnene,“ približuje barmanskú šou Jendreas Matúš, prevádzkar J&M Coctail bar v Redute v Poprade.

V jednotlivých stánkoch mohli návštevníci ochutnať rôzne druhy jedál od vystavovateľov, či už išlo napríklad o cestoviny Cessi, mrazené výrobky Ho&Pe Family alebo jedlá pripravené školou varenia Chef Parade.

„Osobne si myslím, že tento festival je určitou podporou gastronómie v regióne. Pôsobím v Bratislave, ale pochádzam z Humenného a vidím, že tá úroveň je trochu iná. Cítim, že aj tu na východe by sa to malo posunúť. Organizátori Food Festu sa snažia robiť tu osvetu, preto som prišiel podporiť túto myšlienku a ak bude možnosť, zúčastním sa aj budúci rok,“ uvažuje Jaroslav Hladík z Culinary Academy Bratislava

Výborne sa dá navariť aj z polotovarov

O tom, že Food Fest Tatry je skutočne dobrou myšlienkou, sú presvedčení všetci hoteliéri, kuchári, šéfkuchári a ostatní vystavovatelia, ktorí sa nultého ročníka s radosťou zúčastnili, aby ľuďom ukázali, čo všetko môžu ponúknuť, z čoho všetkého sa dá navariť a čo všetko chutí.

„Je dobré, že tento festival vznikol. Je hlavne pre ľudí, aby videli, čo všetko sa v slovenských firmách vyrába, čo vieme svojim zákazníkom dať, ale hlavne je o poznaní niečoho nového, či už ide o kokteily alebo množstvo kuchýň a to nielen slovenských,“ hovorí obchodný riaditeľ Ho&Pe Family René Tiso, ktorý na festival prišiel s celým tímom, aby ukázali, že skutočne výborne sa dá navariť aj z polotovarov, či mrazených výrobkov: „Našim návštevníkom tu pripravujeme zemiakovo-bryndzové pirohy, knedličky s tvarohom a s čučoriedkovou náplňou, výborné talianske rizoto s hubami, šunkové nárezy a taliansku kuchyňu. Celý tento sortiment predávame v sieťach obchodov po celom Slovensku“, hovorí Marcel Pešta, nákupca Ho&Pe Family.

Najlepšími šéfkuchármi sa stali domáci Tatranci

V nedeľu festival vyvrcholil súťažou tatranských kuchárov a šéfkuchárov o najlepšie tatranské menu v kategóriách polievka, hlavné jedlo a dezert. Podmienkou bolo použitie tatranskej ingrediencie, či už plesnivca, brusnice, prípadne tatranských húb alebo niečoho iného.

Absolútnymi víťazmi sa napokon stali Jaroslav Uhlár z Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici a Miloš Červenka z Hotela FIS na Štrbskom Plese. Kuchárske umenie hodnotila nezávislá porota zložená z odborníkov a porota zložená z návštevníkov.

„Usilovali sme sa menu vyskladať zo surovín z regiónu a priblížiť sa tak čo najviac Tatrám, preto sme boli ocenení,“ uviedol na margo svojho víťazstva Červenka. „Skúsenosti robia svoje. Na druhej strane, ja som šiel do súťažného varenia s radosťou. Mali sme veľmi dobré odozvy od ľudí, ktorí sa k nášmu stánku vrátili aj na druhý deň a to človeka veľmi poteší,“ doplnil kolegu Uhlár.

Víťazná dvojica šéfkuchárov pripravila štvorchodové menu zložené z predjedla, ktorým bola domáca bravčová paštéta s glazovanou šalotkou a opečenou bagetkou, polievky, v tomto prípade zelerového krému s pečeným filetovaným pstruhom s tymianom na restovanom špenáte a hlavného jedla, ktorým bolo ragú z diviaka s dubákmi s lesnými plodmi a žemľovou knedľou. Ako dezert podávali jablkový piškót s ovocnou plnkou v pečených mandliach s tekutou čokoládou a gaštanovou penou.

Festival chutí, farieb a vôní vo Vysokých Tatrách
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Festival chutí, farieb a vôní vo Vysokých Tatrách
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM