Kultúra

Festival študentského remesla v Kežmarku? Celeste Buckingham, dobové kostýmy či lampiónový sprievod

Siedmy ročník Festivalu študentského remesla v Kežmarku sľubuje bohatý program. Čo všetko tu počas dvoch dní môžete zažiť?

Ilustračný obrázok k článku Festival študentského remesla v Kežmarku? Celeste Buckingham, dobové kostýmy či lampiónový sprievod
Zdroj: TASR

Hlavnou myšlienkou dvojdňového podujatia je priblížiť a ukázať návštevníkom vznik tradičných remesiel a cechov. Študenti ich budú predvádzať pôvodnými technikami a v dobových kostýmoch.

Festival začne už vo štvrtok (6.6.) o 21.00 hodine rozprávkovým lampiónovým sprievodom v maskách od Kežmarského hradu smerom k radnici. Štvrtkový večer bude patriť ohňovej šou od Veselých krastavcov, vystúpeniu niekoľkonásobných tanečných víťaziek zo ZUŠ Petržalská a spevákovi Robovi Miklovi i Kikovi Dufincovi z kapely Iconita. V tento večer budú známe aj výsledky sútaže Folklór na tvári. Informovala o tom Veronika Michalčíková z oddelenia komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja mesta v Kežmarku.

Oficiálny začiatok festivalu je naplánovaný na piatok 7. júna o 8.30 hodine. „Cez mesto pôjde sprievod žiakov a študentov základných a stredných škôl z celého Slovenska, približne 1 500 ľudí. Všetci budú oblečení v dobových kostýmoch šitých práve na túto príležitosť,“ uviedla Michalčíková, pričom slávnostné otvorenie festivalu bude na nádvorí Kežmarského hradu scénou Kežmarok Mestom, ktorá bude venovaná 750. výročiu udelenia mestských práv mestu.

Ako Michalčíková ďalej prezradila, tešiť sa môžete na cechovačku tovarišov, šesť remeselných súťaží zameraných na prepojenie histórie a súčasnosti. Na hradnom nádvorí a v jeho okolí budú pripravené remeselné dielne, v ktorých mladí remeselníci predvedú svoju prácu i výrobky.

„Študenti si porovnajú svoju šikovnosť a precíznosť vo viacerých súťažiach, a to vizážistickej, kaderníckej, krajčírskej, kulinárske, murárskej a stolárskej. Tie sa budú konať na rôznych miestach a prácu študentov zhodnotí odborná porota, do ktorej zasadnú osobnosti ako Celeste Buckingham, Robo Mikla, Aleš Mlatilik, Kiko Dufinec, Lucia Sládečková, Gizka Oňová, Matěj Vávra a iní,“ ozrejmila Michalčíková.

Pre návštevníkov bude v tento deň pripravený bohatý sprievodný program, v ktorom sa môžu tešiť na strašidelný dom, ochutnávka uhorských jedál, cigánsky tábor, pastiersku a rybársku osadu, Tatári, Slovanov či stredovekých vojakov. Zaujímavý program pripravili aj žiaci zo Základnej školy Grundschule. Nudiť sa nebudú ani tí najmenší. Organizátori pre nich pripravili historické hry a súťaže, maľovanie na tvár, medovníkový domček či vojenský tábor pre malých vojakov, streľbu z luku, vodníka v rybárskej osade, zvieratká v košiari, koníky, šermiarov, aj detský vojenský tábor, súťažné pílenie dreva…

„Vyvrcholením Festivalu študentského remesla bude večerný benefičný koncert. Svojím hlasom rozozvučia Drevený artikulárny kostol v Kežmarku speváci a hudobníci Celeste Buckingham, Ondrej Kandráč a Matěj Vávra,“ dodala Michalčíková s tým, že zisk z koncertu poputuje Občianskemu združeniu na pomoc nepočujúcim deťom – Uškové deti.

foto: ilustračné

Vo videu si môžete pozrieť, ako to vyzeralo na festivale Európske ľudové remeslo.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Mesto Kežmarok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM