Webnoviny - Rôzne

Festival v Poprade dnes v znamení expedície Everest 84

Tretím dňom dnes pokračuje v Poprade 17. medzinárodný festival horských filmov.

Dnešný deň sa nesie v znamení 25. výročia úspešného výstupu prvej, vtedy československej, expedície na Mt. Everest. Organizátori festivalu na dnešný večer pripravili pre divákov besedu a multimediálnu prezentáciu s účastníkmi tohto výstupu. Výstup Jozefa Psotku a Zoltána Demjána spolu so šerpom Ang Ritom na vrchol Mt. Everest 15. októbra 1984 bol podľa horolezca Petra Hámora obrovským úspech vtedajšieho československého a slovenského horolezectva. „Ten výstup bol ešte v dobe, keď Everest nebol to, čo je dnes. Každý výstup na vrchol Mt. Everestu bol vtedy hlavne veľkým športovým výkonom,“ povedal pre SITA P. Hámor.

O komerčných výstupoch na najvyššiu horu sveta sa v čase výstupu prvej úspešnej československej expedície ešte nedalo vôbec hovoriť. Výstup na Everest posunul slovenských a vtedy aj československých horolezcov do absolútnej himalájskej špičky. V súčasnosti vedie na vrchol Mt. Everestu 14 horolezeckých ciest. Len dve z nich využívajú komerčné expedície. V Poprade sa dnes večer stretnú viacerí protagonisti prvého úspešného výstupu slovenských horolezcov na najvyššiu horu sveta. Beseda bude o 21:00 pred posledným blokom súťažných filmov.

Počasie v Tatrách praje organizátorom festivalu. Množstvo snehu, zvýšené lavínové nebezpečenstvo a nepriaznivé počasie odrádza ľudí od túr do Tatier. „Pre festival je lepšie takéto počasie, ale horšie pre účastníkov slovenského pohára v boulderingu, ktorý sa uskutoční v sobotu,“ uviedla riaditeľka festivalu Mária Hámorová. Ani ona si nepamätá, aby v čase konania festivalu boli Vysoké Tatry pod takou nádielkou snehu ako je to v súčasnosti.

Okrem Veľkej sály Mestského úradu v Poprade sa dnes súťažné filmy premietajú aj v Dome kultúry v Poprade a v kine Iskra v Kežmarku.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM