Peter Handzuš Rôzne

Festival Viva Italia potrvá šesť dní: Na čo všetko sa môžete tešiť?

Festival Viva Italia už neodmysliteľne patrí na mapu najvýznamnejších letných podujatí v regióne. V komornom prostredí sa začne tohto roku v utorok 16. júna vernisážou v Tatranskej galérii v Poprade, aby sa naplno rozbehol na ďalších päť dní.

Ilustračný obrázok k článku Festival Viva Italia potrvá šesť dní: Na čo všetko sa môžete tešiť?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

700 m2 eno-gastronomických stanov so špecialitami z talianskych regiónov Piemonte, Toskánsko, Veneto, Friuli Venezia Giulia či Emilia Romagna, výstava fotografií Talianskeho fotografického archívu – Pohľady na Taliansko, kinofestival Retrospektíva Paola Sorrentina, medzinárodne úspešného režiséra, ktorý získal Oscara za najlepší zahraničný film Veľká nádhera, v Tatranskej galérii, preteky modelárskych áut RC Rally Grand Prix Viva Italia v rámci Popradského Modelárskeho Dňa, výstava najnovších auto hitov Fiat a Alfa Romeo 4C coupé, taliansky pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov či Miss Italia. Tohtoročný program je naozaj bohatý a na svoje si okrem milovníkov vína, jedla, krásnych žien a koní pod kapotou prídu i milovníci hudobného umenia. Večer na Námestí sv. Egídia vystúpi taliansky akustický gitarista Pietro Nobile, revival kvinteto Modale Group a pripravený je i koncert skupiny Zucchero Celebration Band.

Je toho oveľa viac. Program stále kreujeme, no už dnes môžem sľúbiť niekoľko mobilných street koncertov a dve tanečné party, house music v Humne v Tatranskej Lomnici a VIP disco party v Tatranskej galérii s talianskymi dídžejmi. Je nám cťou, že sa počas festivalu sa v Poprade uskutoční aj zasadnutie predsedníctva Taliansko-slovenskej obchodnej komory či napríklad degustačný večer EXPO 2015 Miláno. Vďaka spolupráci s G2 bike & coffee Pod lesom je jednou zo sprievodných akcií aj premietanie baristických majstrovstiev sveta 2015,“ vysvetľuje podpredseda združenia Pre mesto, ktoré festival organizuje, Fabio Bortolini.

Po prvýkrát bude súčasťou festivalu aj aktuálne dianie na európskej politickej scéne. Pre študentov a verejnosť je určené fórum na tému Ohrozenie mieru v Európe, na ktorom známy politológ Grigorij Mesežnikov s ďalšími hosťami prediskutuje aktuálnu situáciu na Ukrajine a jej dosah na ekonomickú situáciu na Slovensku, v Taliansku a ostatných krajinách EÚ.

Pre zástupcov samospráv, malých a stredných podnikateľov, študentov a verejnosť je pripravený súbor veľmi zaujímavých workshopov Wigwam World Circuit so štyrmi hlavnými témami: Wigwam ako impulz pre rozvoj trvalo-udržateľnej lokálnej ekonomiky a lokálneho cestovného ruchu, Wigwam lokálne komunity – vytváranie krátkych poľnohospodárskych reťazcov, územný marketing a vytvorenie regionálnej značky miestnej produkcie, Wigwam Geotermia – využívanie obnoviteľných zdrojov energií s nulovými nákladmi a Wigwam a novinky v EÚ – vytváranie podnikateľských si­etí.

„Tohto roku očakávame viac talianskych návštevníkov i novinárov a som rád, že sa nám podarilo nadviazať spoluprácu aj s mládežníckym parlamentom. Snažili sme sa ponúknuť originálny a kvalitný program verejnosť čaká aj niekoľko prekvapení, o ktorých už čoskoro budeme informovať,“ usmieva sa F. Bortolini. Kľúčovým partnerom festival je tohto roku Mesto Poprad, bez ktorého podpory by festival nemal súčasnú podobu. V rámci regionálneho partnerstva sa po prvýkrát spojili susedné mestá ako spolu hostitelia viacerých podujatí. Mesto Levoča usporiada v stredu 17.6. v Mestskom divadle koncert Pietra Nobile a Mesto Vysoké Tatry, 18.6. 2015 v Kúpeľoch Nový Smokovec koncert skupiny Modale Group.

Záštitu nad festivalom Viva Italia prevzala Taliansko-slovenská obchodná komora a Veľvyslanectvo Talianskej republiky. Je súčasťou programu Dolce Vitaj, júnového talianskeho festivalu na Slovensku.

Viac informácií na www.premesto.sk a www.vivaitalia.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM