Peter Handzuš Kultúra

Folklór prilákal na slávnosti stovky ľudí. Tepličania pripravili pestrý program

V Liptovskej Tepličke sa v prvý augustový víkend uskutočnil 17. ročník folklórnych slávností pod Kráľovou hoľou. Obec s charakteristickými pivničkami vyhĺbenými v kopcovitom kraji pripravila pre návštevníkov festivalu aj rôzne zaujímavé sprievodné po

Pri otvorení festivalu sa návštevníkom naskytol pohľad na všetky generácie Tepličanov účinkujúcich v súbore Tepličan a Turnička. Scenár vystúpenia vychádzal z kolobehu pastierskeho života.

Domácich vystriedal na pódiu súbor Goral zo Ždiaru, ktorý priniesol na javisko humor spojený s hrami a zábavami v tejto oblasti. Horehroncom do ich vystúpenia rušivo zasiahla búrka. V amfiteátri ostali sledovať program iba skalní, vystrojení do dažďa a nepohody. Za vytrvalého dažďa vystúpil FS Bacúšan, Javorina, Vrchovina, Topľan a Trnafčan. Prvý deň ukončilo vystúpenie skupiny Lojzo.

Druhý festivalový deň potešil početných účastníkov festivalu, keď sa v plnej nádhere rozvinul sprievod obcou. Potom už javisko patrilo deťom z detského súboru Venček z Popradu a Turničke z Liptovskej Tepličky.

V speve a tanci sa opäť stretli tri regióny – súbory Tepličan, Čierny Balog /Horehronie/, Harichovčan /Spiš/, Stráne z Važca, Tanečník z Oravskej Lesnej. Vo večernom programe vystúpili FS Trnafčan, Hornád z Košíc a Marína zo Zvolena.

Ľudoví umelci v stánkoch ponúkali tradičné umelecké výrobky – tkané koberce i plátenné odevy, hlinené nádoby, drevené hračky, chutný ovčí syr, bryndzu a produkty zo salaša.

V Teplickej izbe miestni uchovávajú v rodinných truhliciach predmety denného života hospodárskych usadlostí, pôvodné náčinie, zariadenie izby, kuchyne, náčinie na spracovanie ľanu po domácky a fotografie zo starých čias, ktoré dokumentujú zápas Tepličanov o živobytie v tvrdých nehostinných horských podmienkach.

17. ročník folklórnych slávností pod Kráľovou hoľou sa uskutočnil s podporou Prešovského samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry SR a Matice slovenskej.

Poprad24/Ľudmila Hrehorčáková Foto: Ľudmila Hrehorčáková

teplicka
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM