Pavol Krupka Kultúra

Folklórny súbor Vagonár oslavuje 40. výročie svojho vzniku

Folklórny súbor (FS) Vagonár z Popradu si v tomto roku pripomína 40. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti jeho členovia pripravili nový celovečerný program s názvom Spiš.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Vagonár oslavuje 40. výročie svojho vzniku
Foto: Pavol Krupka

Autormi programu sú hudobný skladateľ Peter Jantoščiak, ktorý mal na starosti hudobný historický výskum, choreografie spracoval mladý tanečný sólista z Lúčnice Michal Dudáš.

Predstavenie Spiš by po jesennej premiére, o ktorú bol veľký záujem, súbor rád zopakoval ešte na prelome februára a marca, povedal umelecký vedúci súboru Vagonár Ján Profant. Súbor by podľa neho rád s týmto programom vystúpil aj v iných mestách v rámci regiónu i celého Slovenska.

„Vagonár má v súčasnosti 42 členov, hudobnú zložku tvorí desať muzikantov, spevákov je deväť a zvyšok sú tanečníci. Od roku 2008 funguje v Poprade aj Klub priateľov folklóru, čo je taká seniorská zložka nášho FS, ktorá tiež vystupuje,“ dodal na margo súčasnosti Ján Profant.

Okrem toho pri Spojenej základnej škole na Letnej ulici vyvíja činnosť detský folklórny súbor Letnička, čo je vlastne akási prípravka pre FS Vagonár. „V Poprade tak fungujú tri generácie ľudí, od detí až po ľudí v zrelom veku, ktorí sa venujú folklóru,“ zhodnotil Profant.

Za 40 rokov existencie sa v súbore vystriedalo minimálne päť generácií umelcov a nadšencov. Záujem o folklór tu je podľa Profanta dodnes, hoci ľudia ho často vnímajú ako dedinský prežitok.

V roku 1972 vznikol FS Vagonár pri závodnom klube vtedy ešte ROH štátneho podniku Vagónka Poprad. „Názov súboru sme si ponechali počas celej existencie. Po roku 1989 musel súbor nájsť nový smer vývoja, keďže dovtedy fungoval pri závodnom klube, ktorý sa potom zrušil a musel sa transformovať na občianske združenie. Členmi súboru sú nadšenci, študenti, ľudia pracujúci, ktorí to majú ako koníček.“

Viac o premiére nového programu s názvom Spiš sa dozviete v osobitnej reportáži.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM