Slavo Petrus Iné športy

FOTO: V Rožňave odštartovali majstrovstvá Slovenska v rally

Stalo sa tak uplynulý víkend v Rožňave a okolí. Víťazstvo si odniesla košicko-zlínska posádka Martin Koči s Lukášom Kostkom na Škode Fabia R5.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Rožňave odštartovali majstrovstvá Slovenska v rally
Foto: Daniel Hlinka

Napínavé momenty plné adrenalínových zážitkov a nepredvídateľných výsledkov priniesol úvod sezóny Majstrovstiev Slovenska v rally. Na jubilejnom 10. ročníku Rally Rožňava, ktorú zorganizoval Auto Klub Košice za spolupráce s L Racing, odštartovalo spolu 47 súťažných posádok. Z toho 37 zbieralo body do Majstrovstiev Slovenska, sedem do Slovenského rally pohára a tri jazdili v rámci Rallyškoly.

Až deväť posádok štartovalo na vozidlách špecifikácie R5 a dve dvojice na WRC, takže najväčšie súboje očakávali všetci práve medzi nimi. Najlepšie časy na trati napokon predvádzala trojica posádok Koči – Kostka, Valoušek – Havelková a Ondrej – Gomori. Tieto tri dvojice si podelili aj víťazstvá v ôsmich rýchlostných skúškach.

Foto: Daniel Hlinka

K víťazstvu Kočiho s Kostkom prispela aj penalizácia Valouška za nesprávny prejazd retardérom, ktorá sa ukázala ako rozhodujúca. „Boli to krásne preteky, traťovo aj organizačne, vyšlo aj počasie. Bojovalo sa do poslednej rýchlostky. Skomplikovali sme si to sami. V druhej rýchlostnej skúške, kde sme prehriali kolesá aj brzdy, rozrazili sme retardér a to nás stálo desať sekúnd. Napokon sme prehrali o sedem. Ešte pred týždňom sme nevedeli, že budeme štartovať, takže toto je pre nás skvelý výsledok“, prezradil strieborný z minuloročnej Rallye Tatry a slovenský šampión z roku 2016, jazdec posádky Valoušek – Havelková. (Pozn. red.: Nadchádzajúci víkend sa posádka Koči – Kostka predstaví na podujatí majstrovstiev sveta v rally na Korzike!)

Tretie miesto si z Rožňavy odniesli Grzegorz Grzyb s Jakubom Wrobelom, ktorí na tejto súťaži pôsobili dosť nenápadne. Po celý čas sa hýbali okolo tretieho a štvrtého miesta, až napokon skončili na bronzovom stupienku. Na štvrté miesto sa v poslednej skúške prepadli Tomáš Ondrej s Adamom Gomorim (víťazi Rallye Tatry 2016) na Škode Fabia WRC, ktorí doplatili na zjazdené pneumatiky.

V Rožňave odštartovali majstrovstvá Slovenska v rally
16
Galéria
Foto: Daniel Hlinka

Na podujatí sa predstavilo aj niekoľko podtatranských pretekárov. V triede 3 sa najviac darilo Petrovi Gavlákovi, ktorého navigoval Popradčan Emil Horniaček. Na Renaulte Megane to bola dvojica M. Leško – A. Leško. V Slovenskom rally pohári figurovali vo výsledkovej listine hneď tri popradské posádky. Triedu RP 1 (do 1400 cm3) vyhrala dvojica I. Olšavský – M. Kriššáková na Škode Fabia a na rovnakých vozidlách úspešne absolvovali Rallyškolu V. Klust – R. Čech a L. Klust – Ri. Čech.

K úspešnému priebehu celej súťaže veľkou mierou prispeli aj členovia AOS klubu Poprad a Rally teamu Poprad, ktorí sa podieľali na zabezpečení niekoľkých rýchlostných skúšok. Druhé kolo sedemdielneho seriálu majstrovstiev Slovenska v rally sa uskutoční v Prešove a okolí na 24. ročníku Rally Prešov 28. – 29. apríla a potom všetky súťažné posádky privítame v Poprade na 44. ročníku Rallye Tatry 26. – 27 mája.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM