Rôzne

FOTO: V Tatrách vybudovali atraktívnu novinku. Najvyššie položená kalvária v strednej Európe!

Posledným, štrnástym zastavením bola odhalená Kalvária na Peknú vyhliadku vo Vysokých Tatrách. Ide o najvyššie položenú kalváriu nielen na Slovensku, ale i v strednej Európe. S jej realizáciou sa začalo v roku 2010 a na jej tvorbe sa podieľalo štrnásť umelcov. Dnes je realitou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Tatrách vybudovali atraktívnu novinku. Najvyššie položená kalvária v strednej Európe!
Zdroj: TASR

„Keď sa už areál Kúpeľov Nový Smokovec, kde sme vytvorili prírodnú galériu sôch, naplnil, tak z popudu viacerých ľudí sme sa pokúsili dať návrh mestu Vysoké Tatry, ale aj iným, ktorí vlastnia pozemky smerom na Peknú vyhliadku, že by sme mali záujem vytvoriť najvyššie položenú kalváriu súčasných umelcov na území Slovenska. Zistili sme zároveň, že je to aj najvyššie položená kalvária v strednej Európe,“ uviedla riaditeľka Tatranskej galérie a zároveň kurátorka kalvárie Anna Ondrušeková.

Zastavenia sú vlastnými výpoveďami autorov

Prvý ročník realizácie kalvárie sa konal v roku 2010, kedy prizvali dvoch umelcov, pričom sa snažili vyberať autorov z poľskej i slovenskej strany Tatier. „Autormi sôch sú renomovaní akademicky vzdelaní sochári, ktorí počas nasledujúcich piatich rokov vytvorili jednotlivé zastavenia. Tohto roku je to posledné 14. zastavenie symbolizujúce ukladanie do hrobu a tým sa vlastne celá kalvária ukončila,“ doplnila Ondrušeková. Súčasťou slávnostného popoludnia bolo aj uvedenie katalógu, kde sú zobrazení všetci autori jednotlivých zastavení aj pri práci.

Ide o modernú kalváriu, ktorá sa nachádza nad Starým Smokovcom a na jej tvorbe sa podieľalo 14 umelcov rôznych vierovyznaní i bez vyznania. Jednotlivé sochy sú ich vlastnými výpoveďami, v ktorých predstavujú svoje pocitové zobrazenie jednotlivých etáp krížovej cesty.

Nenáročnú trasu zvládne ktokoľvek

„Svojou životnou kalváriou si každý z nás prejde a táto kalvária je určená každému, kto má potrebu rozjímania, zastavenia sa a vnútorného prežívania rôznych zážitkov. Nie je to realistické spodobnenie zastavení, ako ich poznáme z Biblie, takže nejde o klasickú krížovú cestu. Je to vnútorná výpoveď umelcov, ktorých sme k jej tvorbe prizvali, je to ich vyjadrenie k pašiovým udalostiam a osobnosti Ježiša Krista a vyjadrenie skúsenosti s nesením kríža vo vlastnom živote, pochopením zmyslu utrpenia, obete aj oslobodzujúcej nádeje, ktoré pozemský život očisťujú a povznášajú,“ objasnila Ondrušeková. 

Prevýšenie Kalvárie na Peknú vyhliadku je zhruba od 1100 do 1400 metrov nad morom a už teraz má svojich priaznivcov. Ide o nenáročnú trasu, ktorú zvládne podľa Ondrušekovej ktokoľvek. „Je to naozaj priestor, ktorý poteší, ale zároveň nás aj trošku motivuje k vnútornému zastaveniu a premýšľaniu nad hodnotami života,“ konštatovala. Dnes popoludní sa okrem vysvätenia posledného zastavenia, ktorého autorom je Ivan Novotný, konalo aj premietanie časozberného dokumentu. Ten mapuje tvorbu kalvárie od roku 2010 do roku 2015. „Autorom dokumentovania prvých 13 zastavení je Matúš Ondrušek a dnešné podujatie bolo venované aj jemu, keďže už nie je medzi nami,“ upozornila Ondrušeková.

Kalvaria na Peknú vyhliadku je najvyššie položenou kalvariou v strednej Európe
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM