Peter Handzuš Rôzne

Fotografia očami detí

Internetový projekt Fotografia očami detí vstupuje do 5. ročníka

Organizátori celoslovenského internetového fotoprojektu Fotografia očami detí (FOD) v týchto dňoch spúšťajú už 5. ročník súťaže, ktorú pripravujú pre žiakov 2. stupňa základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov.
Ako dnes v Prešove informoval autor projektu Ľuboš Lukáč, súťažiť sa bude v dvoch kategóriách, a to snímky zhotovené digitálnym fotoaparátom a fotografie z mobilného telefónu. Tie budú žiaci po registrácii od novembra do júna zasielať v digitálnej forme na internetovú adresu www.fod.sk., maximálne však môžu do súťaže poslať tri fotografie.
Na každý mesiac je stanovená iná tematika, mladí fotografi sa tak budú môcť realizovať pri fotografovaní na témy príroda okolo nás, spomienka na rok 2010, zvieratá, portréty, rodina, úsmev a ďalšie. Každý mesiac porota vyberie dve najlepšie fotografie, ktoré postúpia do finálového kola. Víťazov vyhlásia v júli 2011 a za odmenu získajú týždenný pobyt v Bruseli.
Predsedom odbornej poroty tohto ročníka bude známy slovenský režisér Juraj Jakubisko. Okrem neho budú práce posudzovať profesionálni fotografi Peter Žákovič, Lolla Fukári a Juraj Rizman. Odmeny pre autorov najlepších záberov k jednotlivým témam venujú každý mesiac slovenské populárne skupiny a speváci ako napríklad IMT SMILE, HEX, Zuzana Smatanová, Katka Koščová či Dorota Nvotová. Absolútne najlepší záber v rámci hodnotenia hudobníkov vyberie Karel Gott.
„Stále rastúci záujem o túto internetovú fotografickú súťaž od jej vzniku potvrdzuje aj počet zapojených detí. Kým do prvého ročníka sa zapojilo 722 školákov, v minulom roku sme zaregistrovali viac ako 3500 súťažiacich,“ konštatoval Lukáč.
Dodal, že v rámci projektu sú vždy pripravené aj sprievodné súťaže. Tentokrát to bude FOD Fotoškola Juraja Jakubiska. Každý mesiac sa na stránke objaví prednáška, z ktorej vyplynie súťažná otázka. Pre najlepších absolventov sú pripravené ceny a certifikát s podpisom J. Jakubiska.
Autor projektu Ľuboš Lukáč na príprave tohto ročníka spolupracuje s Ústavom informácií a prognóz školstva a Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Záštitu nad súťažou prevzal europoslanec Vladimír Maňka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM