Peter Handzuš Správy

Fotopasce v Tatrách nasnímali vzácne šelmy. Odhalili dokonca aj pytliakov

Fotopasce, ktoré postupne zaviedli ochranári v niekoľkých častiach Tatranského národného parku, neslúžia len na skúmanie pohybu tam žijúcich živočíchov, ale aj na kontrolu.

Ilustračný obrázok k článku Fotopasce v Tatrách nasnímali vzácne šelmy. Odhalili dokonca aj pytliakov
Zdroj: TASR

„Prvé fotopasce sme zakúpili v roku 2008, boli to prvé prototypy, tie sú už teraz nefunkčné. Momentálne máme asi 30 fotopascí na území TANAP. Pravidelne ich dopĺňame a vymieňame tie, ktoré poškodilo počasie, prípadne zver, alebo ich niekto ukradol,“ objasnil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Štandardom je, že na každom strážcovskom úseku sú minimálne dve až tri fotopasce, pričom v národnom parku je 15 takýchto stanovíšť. Fotopace potom suplujú aj činnosť strážcu v tom-ktorom území. „Okrem toho, že mapujú vzácne druhy živočíchov, dokážu aj identifikovať porušovateľov návštevného poriadku a zákona o ochrane prírody, prípadne páchateľov niektorých trestných činov,“ zdôraznil Majko. Správa TANAP disponuje fotopascami, ktoré dokážu on-line posúvať zábery cez MMS, tie sú však nákladnejšie.

Pasce nasnímali aj vzácne šelmy

„Podarilo sa nám vďaka týmto zariadeniam získať komplexný prehľad o medvedej populácii v kombinácii s DNA a satelitnou telemetriou, obojkovaním medveďov, máme tak prehľad o týchto zvieratách, momentálne ich je cez 130. Máme zmapované veľké šelmy, ako sú rys, vlk a mačka divá, ktorých počty sa vždy menia,“ doplnil Majko.

V prípade mačky divej sa podarilo ochranárom získať pomerne unikátne údaje, pretože sa vyskytuje severnejšie od jej optimálneho výskytu, keďže mačky vyhľadávajú teplejšie podmienky. Tu je v tvrdej konkurencii s rysom, vlkom, medveďom i vydrou okolo rieky. „Využíva poľnohospodárske plochy, teplé listnaté lesy, chytá hlodavce, vtáctvo, malú zver až do veľkosti srnčaťa. Pre nás to bol po niekoľkých desiatkach rokov znovu potvrdený údaj o jej výskyte pomerne vysoko v TANAP,“ objasnil Majko.

Plávajúce a tancujúce medvede

Počas získavania informácií z fotopascí ochranári zaznamenali napr. tancujúce medvede, zaujímavosťou bolo tiež značkovanie na stromoch, kde robia záhryzy i značkovanie vlkov. „Máme zaznamenané, ako medveď pláva v potrave po bruchu alebo kraulom po truse iného medveďa,“ doplnil Majko. Podarilo sa tiež zaznamenať aj malé šelmy ako kuna, líška či lasica. Tieto fotopasce sú podľa neho akýmsi predĺženým okom strážcu a zároveň majú obrovský význam pre zoológov, keďže získavajú údaje v období mimo ich pracovného času.

„Stáva sa nám, že nám nejakú z fotopascí niekto ukradne, ale už to riešime tak, že jednu fotopascu chránime inou, a tá nám potom odfotí páchateľa. Zdokumentovali sme už veľa ľudí pohybujúcich sa mimo značených chodníkov, ľudí s čakanmi vo svištej oblasti, zaznamenali sme aj náznaky pytliactva, nelegálneho zberu plodín, alebo vykopávanie horcov,“ upozornil Majko s tým, že tieto záznamy sa následne odovzdávajú orgánom činným v trestnom konaní.

Dôležité je správne miesto

Miesta pre fotopasce vyberali strážcovia, ktorí majú vytypované prechody zvery, kde najčastejšie nachádzajú trus alebo ohryzové stromy. „Bol jazvec, rys a medveď s obojkom na jednom mieste, pod jednou skalou, kde tie zvieratá voňajú to, čo tam nechali ostatné. Práve na tieto akési diaľnice dávame fotopasce, pretože tam je najväčšia šanca, že sa podarí niečo zdokumentovať,“ objasnil riaditeľ Správy TANAP.

Niektoré fotopasce sa umiestňujú náhodne, iné zase tak, aby bol v pozadí pekný výhľad. Ochranári tiež zistili, že pre propagáciu a envirovýchovu majú väčší význam zábery, keď sa zviera hýbe. Správa TANAP si tak uchováva fotografie, pretože tie spotrebúvajú menej baterky a na propagáciu využívajú krátke videá.

„Chceme v tomto pokračovať, pravidelne budeme dopĺňať fotopasce, máme záujem aj o modernejšie modely. Prvý bol vo veľkosti tašky, teraz sú také malé, že vojdú do vrecka. Umiestnime ich, samozrejme, v TANAP, kde konkrétne, to si radšej necháme pre seba,“ uzavrel Majko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM