Peter Handzuš Kultúra

Fotovýstava Michala Vaněka priblíži život Židov v Azerbajdžane

Pri príležitosti 69. výročia prvého transportu židovského obyvateľstva, presnejšie slobodných dievčat zo Slovenska do koncentračného tábora Osvienčim, sa v Tatranskej galérii v Poprade uskutoční vernisáž výstavy fotografií Michala Vaněka pod názvom K

Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková informovala, že výstavu pripravila galéria spolu s mestom Poprad a Slovenským národným múzeom – Múzeom židovskej kultúry. „Takmer tri desiatky fotografií Michala Vaněka bez akéhokoľvek sentimentu prezentujú svet Židov v zakaukazskom regióne. Ich život, architektúra a kultúra historicky zasadené do prostredia čarokrásnej krajiny Azerbajdžanu sú pre nás viac než memento a pripomenutím komunity, ktorú spomínaný transport a udalosti po ňom bezmála zlikvidovali,“ priblížila Ondrušeková.

Autor zachytáva svoje snímky ako pracovník Múzea židovskej kultúry venujúci sa problematike holokaustu a zároveň aj ako cestovateľ. Predstaví tak krajinu kontrastov, pestrú paletu farieb, čaro hôr a stále prítomnej histórie, koexistenciu modernej architektúry a chatrčí, luxusných áut a starých „žigulákov“ a mnohé iné momenty.

Pred vernisážou, ktorá bude v Tatranskej galérii vo štvrtok 24. marca o 17. hodine, sa pri pamätnej tabuli obetí holokaustu na železničnej stanici v Poprade uskutoční o 16. hodine pietna spomienka. Zúčastní sa na nej aj veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi. Vernisáž výstavy otvorí riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Jej súčasťou bude aj predstavenie súboru Trma-vrma, ktorý pôsobí pri Základnej umeleckej škole v Poprade. V réžii Aleny Váradyovej a s hudbou Zbyňa Džadoňa uvedie autorsky vlastný divadelný kus pod názvom V polovici vety. Mladí divadelníci stvárnia a prerozprávajú príbeh svojich rovesníkov spred 70 rokov.
„Výstava Kaukazskí Židia – Azerbajdžan potrvá v starej budove elektrárne Tatranskej galérie v Poprade do 13. apríla,“ uzavrela Ondrušeková.

Text: TASR

pp0323_galeria
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM