Monika Vengrínová Hokej

Francúzsko vymenila za Poprad: Brankárka Caroline sa stala veľkou oporou popradských hokejistiek

Aj zásluhou mladej francúzskej brankárky sa popradské hokejistky prebojovali do finále play off. Caroline Lambert (18) hrá hokej od šiestich. Túžila spoznať hokej aj v iných krajinách a tak ju to zavialo až k nám. So spoluhráčkami tu chce získať majstrovský titul.

Ilustračný obrázok k článku Francúzsko vymenila za Poprad: Brankárka Caroline sa stala veľkou oporou popradských hokejistiek
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Caroline, si veľmi mladá, ale už skúsená brankárka. Ako si sa vlastne k hokeju dostala?

  • Tam, odkiaľ pochádzam, je hokej spolu s lyžovaním akýmsi mestským športom. Prvýkrát ma otec zobral na hokej ešte keď som bola malá. Veľmi sa mi tento šport zapáčil a vtedy som sa rozhodla, že chcem byť hokejistkou. Mala som šesť rokov.

A prečo práve Slovensko? Čo ťa sem zavialo? Z Francúzska je to predsa len trochu ďaleko.

  • Vždy som túžila spoznať hokej aj v iných krajinách. A keďže tu u vás mám kamarátku, naskytla sa mi možnosť prísť práve sem do Popradu. Oproti Francúzsku je to veľká zmena, ale ja si myslím, že vždy je dobré spoznať nové krajiny a nové veci.

Zrejme to nebolo ľahké, presťahovať sa tritisíc kilometrov od rodiny do úplne neznámej krajiny.

  • Veru nebolo. Na začiatku to bolo trochu ťažké, pomaly si však zvykám. Teraz je to už o niečo lepšie. Od kedy som ale na Slovensku, doma som bola len na Vianoce. Len na tri dni. Bolo to veľmi ťažké.

Určite je veľký rozdiel medzi Francúzskom a Slovenskom. Je ale rozdiel aj medzi francúzskym a slovenským hokejom?

  • Naozaj je tu veľa vecí iných, ako u nás. Je ale dobré uvedomiť si, že aj napriek tomu, že sa máme o niečo lepšie ako vy, neceníme si to. Čo sa týka hokeja, veľké rozdiely tu nevidím. Akurát u vás je mužský hokej oveľa populárnejší, ako u nás. Celkovo je tu tento šport populárnejší. Ten level ženského hokeja, je zhruba rovnaký v oboch krajinách, možno na Slovensku o čosi vyšší. Ženy tu trénujú oveľa viac. U nás som nikdy nevidela, že by ženy mali štyri tréningy do týždňa.

Naozaj veľa trénujete. Máš vôbec aj nejaký voľný čas?

  • Trochu áno. Keď nehrám hokej, tak veľa spím. Rada tiež chodím do kina alebo len tak von. Okrem toho vo Francúzsku študujem vysokú školu ekonomickú cez internet.

Na Slovensku si už niekoľko mesiacov. Zvykla si si? Ako sa ti na poste prvej brankárky darí?

  • Trvalo mi zhruba tri mesiace, kým som si zvykla, prispôsobila sa vášmu hernému štýlu, vášmu systému. Ale teraz som už spokojná. Môj priemer sú dva góly na zápas, čo je fajn, ale vždy to môže byť ešte lepšie. Chcem, aby sa to počas play off zlepšilo. Celkovo sa nám v zápasoch darí, i keď by sme mali viac premieňať šance. Tento rok by som chcela s Popradom získať majstrovský titul a potom sa uvidí, čo ďalej.

O tom, že si naozaj dobrá brankárka svedčí aj fakt, že patríš do francúzskej reprezentácie. Ako to vyzerá s tohtoročnými majstrovstvami sve­ta?

  • Vo francúzskej repre budem pravdepodobne tretia brankárka, zatiaľ to ale nemáme celkom presne určené. Dokonca ešte nemáme ani nomináciu na majstrovstvá sveta, ale chcem sa pobiť o miesto v reprezentácii a dať zo seba to najlepšie.
Caroline Lambert
9
Galéria
Foto: Branislav Babjak / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM