Monika Vengrínová Samospráva

František Bednár: 6 dôvodov, prečo kandidujem na primátora

Leto je za svojou polovicou a jesenné komunálne voľby sú tu čo nevidieť. Aktuálne poznáme v našom meste troch kandidátov, ktorí by sa radi videli na primátorskej stoličke. František Bednár nám prezradil svoje dôvody, pre ktoré sa rozhodol uchádzať sa o priazeň popradských voličov.

Ilustračný obrázok k článku František Bednár: 6 dôvodov, prečo kandidujem na primátora
Zdroj: Dnes24.sk

František Bednár vo voľbách na post primátora kandiduje po prvý raz, avšak, ako sám hovorí, nikdy kandidovať nechcel. Sám seba považuje za alternatívu pre reálnu zmenu v Poprade. Do verejnej politiky chce vrátiť ľudskosť a slušnosť, ak sa preto nájde niekto, kto bude zárukou splnenia jeho sociálneho programu, rád sa kandidatúry v jeho prospech vzdá. Ak sa však do dňa podania kandidátnych listín nikto taký nenájde, pustí sa do boja on sám. Tu sú jeho dôvody prečo:

„Svoje dôvody kandidatúry uvádzam bez otrepaných fráz a prázdnych sľuboch o kandidatúre pre prospech občanov a rozvoji mesta, čo vždy skončilo pri peňaženkách tých, čo sľubovali,“ objasňuje na začiatku Bednár. Vo svojich dôvodoch má jasno.

  • V prvom rade, na primátora som nikdy kandidovať nechcel. Núti ma k tomu elementárne zlyhanie zásad demokracie a obyčajnej ľudskej slušnosti, aké sú zaužívané v krajinách, ktoré si ctia demokratické princípy. Žiaľ na Slovensku a hlavne v Poprade sa v plnej nahote prejavilo porušovanie poslaneckého sľubu konať v prospech občanov, autoritárstvo a intolerancia, ako rezídium režimu spred novembra 1989. Som presvedčený, že skutočnými demokratmi nemôžu byť tí, ktorí skutočnú demokraciu nikdy pred tým nepoznali.
  • Ďalším dôvodom je atmosféra strachu aká vládne v Poprade a jednostranné zamerané mestské média, v ktorých absentuje kritika k veciam verejným zo strany občanov. Pokiaľ budú mať ľudia obavy zaujímať sa o veci verejné a upadnú do rezignácie, čoho dôkazom je nízka volebná účasť, nikdy nebude možné napredovať pri rozvoji nášho mesta, ktorý by občania pocítili aj v reálnom živote. Nikto nemôže byť predsa v demokratickej spoločnosti prepustený z práce len preto, lebo nebol dostatočne prispôsobivý podriadiť sa rozmarom a požiadavkám nadriadených z radnice alebo podnikateľom s nimi prepojenými.
  • Aby ľudia samospráve skutočne dôverovali, je nevyhnutné ich presvedčiť o úprimnosti týchto sľubov. V prvom rade znížením platu primátora na základný plat ako v Prešove a zruším funkcie II. viceprimátora. Pre obnovenie stratenej dôvery je nevyhnutné zaviesť preukazovanie majetku primátora a jeho rodinných príslušníkov, vrátane dlhov, pred nástupom do funkcie a po odchode z nej. V demokratických krajinách ak má nejaký kandidát s týmto problém alebo sa o jeho majetok zaujíma polícia, automaticky nekandiduje a žiadna slušná politická strana ho nepodporí.
  • Ak sa podarí obnoviť dôveru a normálnu komunikáciu medzi občanom a samosprávou, potom vznikne aj predpoklad, že sa samospráve spoločne s občanmi podarí zastaviť dlhodobý trend poklesu obyvateľov Popradu. Od roku 2002 je to už vyše 5000, za čo pochopiteľne nenesie vinu len samospráva, ale aj celková ekonomická situácia na Slovensku. Tento pokles sme však mohli aspoň zmierniť vytvorením nielen virtuálnych pracovných miest v megalomanských projektoch ako Biznis centrum Horse, zbúraný Popradský pivovar a iných.
  • K vytvoreniu reálnych pracovných miest je potrebné, aby si mesto posilnilo vplyv v spoločnostiach so spoluúčasťou a hlavne vytvorilo mestské podniky, aké tu boli v 80-tych a 90-tych rokoch, aby si zabezpečilo zisk v čase, kedy štát bude znižovať financovanie samospráv.
  • Považujem za závažné zlyhanie samosprávy, že rozvoj mesta riešila výpredajom jeho majetku, pretože dobrý hospodár svoj majetok nepredáva, ale zveľaďuje. Je potrebné urobiť všetko preto, aby Poprad čerpal na verejné investície hlavne prostriedky z eurofondov, keďže samospráva nevyužila turisticky atraktívnu polohu mesta ako “Brány Tatier“. Pre porovnanie, v r. 2008–2010 Spišská Nová Ves využila z eurofondov 28 mil. eur, Spišská Belá 19 mil. eur, pričom Poprad len 2,2 mil. eur.

„Ako som už uviedol, za funkciou primátora sa netrasiem a nejde mi o peniaze. Ak sa nájde kandidát na primátora, ktorý bude zárukou splnenia mnou navrhovaného sociálneho programu, vzdám sa kandidatúry v jeho prospech. Bez ohľadu na výsledok volieb po 15. novembri už nikto nebude môcť povedať, že nemal žiadnu inú možnosť, ako stále voliť tých istých alebo ostať doma a nevoliť,“ vyzýva Bednár.

Ako ďalej dodáva, ani jeden z kandidátov za ním neprišiel s návrhom, aby ho podporil, ak bude zárukou skutočne sociálneho programu pre ľudí. Jeho ponuka preto platí až do dňa podania kandidátnych listín.

Prečítajte si tiež dôvody opätovnej kandidatúry súčasného primátora Antona Danka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM