Monika Vengrínová Futbal

Futbalová jedenástka 2013: Poznáme najlepších futbalistov spod Tatier

Deviaty ročník odovzdávania cien najlepším futbalistom oblastných tímov Podtatranského futbalového zväzu spoznal ďalšiu jedenástku toho najlepšieho, čo futbal pod Tatrami ponúka. Vyhlásený bol tiež najlepší strelec roka.

Ilustračný obrázok k článku Futbalová jedenástka 2013: Poznáme najlepších futbalistov spod Tatier
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Viac, ako dvesto nominovaných

Najlepších jedenásť futbalistov roka sa vyhlasuje už od čias Česko-slovenska. Každoročná anketa sa koná na celoslovenskej úrovni i na úrovni jednotlivých futbalových zväzov. „Myslím si, že aj chlapci, ktorí hrajú na úrovni oblastného zväzu si zaslúžia byť ocenení. V našich súťažiach hrajú hráči, ktorí hrali republikové súťaže a futbal majú radi. Vrcholovo ho nehrajú z dôvodu svojho zamestnania, štúdia, rodinných problémov a pod. Svoje schopnosti potom odovzdávajú na ihriskách tu pod Tatrami,“ myslí si Štefan Vaľko, predseda Podtatranského futbalového zväzu.

Jedenástka roka v podtatranskom regióne sa vyhlasuje na základe hlasovania kapitánov a členov výkonného výboru. Rok 2013 bol na nominovaných futbalistov skutočne štedrý a čo sa počtu hlasov týka, aj mimoriadne vyrovnaný. Vyberalo sa tak z najväčšieho počtu navrhovaných hráčov, ktorých tento rok bolo viac, ako dvesto. Tento ročník bol špecifický aj tým, že až štyria hráči z víťaznej jedenástky získali hlasy len za polovicu sezóny.

Okrem najlepších jedenástich hráčov bol ocenený i najlepší strelec 1.ČEZ triedy v súťažnom ročníku 2012–2013 a tiež pri príležitosti životného jubilea boli ocenení odovzdaním plakety dlhoroční činovníci vo futbalovom hnutí.

Štyri ihriská za štyri roky

Majú však futbalisti z oblastných zväzov vôbec šancu presadiť sa aj vo vyšších súťažiach? „Určite áno. Veď aj na vyhlásenie jedenástky prišlo dosť ľudí, ktorí sa pohybujú v iných súťažiach, ako sú súťaže oblastného zväzu. Týchto chlapcov majú v hľadáčiku, sledujú ich, ale prakticky rozhodnutie je už na samotných hráčoch, či budú spĺňať požiadavky, ktoré sú na hráčov vo vyšších súťažiach kladené. Títo chlapci majú svoje zamestnanie, študujú, majú svoje rodiny. Nemajú čas trénovať a jeden tréning do týždňa, ktorý absolvujú, na vyššie súťaže nestačí,“ uvažuje predseda PFZ.

Štefan Vaľko sa však z mladých talentov teší. Čo ho však trápi je nedostatok finančných prostriedkov v jednotlivých kluboch, čím mužstvá, najmä tie, ktoré hrajú vyššie súťaže, podľa neho skutočne trpia. Na druhej strane je rád, že pod Tatrami sa futbalu darí. „Čo sa týka vybavenosti a vybudovania ihrísk, za posledné štyri roky sme dosiahli neskutočný úspech. Na Slovensku prakticky niet takého oblastného futbalového zväzu, kde by pribudli štyri nové futbalové ihriská, je to fantázia,“ dodáva.

Najlepší strelec sezóny 2012/2013:

Peter Tribula – FK Veľká Lomnica – 36 gólov

Jedenástka roka 2013:

Vladimír Šavel – OFK Vikartovce – 21 hlasov
Peter Kukura – 15 hlasov
Jozef Vernarec – TJ Partizán Vernár – 13 hlasov
Ľubomír Krempaský – TJ Tatran Ľubica – 12 hlasov
Pavol Smolár – TJ Tatran Liptovská Teplička – 12 hlasov
Alojz Dunka – TJ Toporec – 12 hlasov
Lukáš Dučák – FK Thermal Park Vrbov – 11 hlasov
Rastislav Barabas – ŠK Zemedar PP-Stráže – 11 hlasov
Tomáš Korenko – TJ Baník Hôrka – 10 hlasov
Martin Špirko – FK Veľká Lomnica – 10 hlasov
Jozef Hajovský – brankár TJ Tatran Ľubica – 8 hlasov

Futbalová jedenástka 2013: Poznáme najlepších futbalistov spod Tatier
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM