Peter Handzuš Kultúra

Galéria U anjela ponúka výstavu českého grafika Adolfa Borna

Legenda českého výtvarného umenia Adolf Born sa predstavuje v galérii U anjela v Kežmarku.

Riaditeľka galérie Carmen Kováčová informovala, že autor je nositeľom množstva medzinárodných ocenení za ilustrácie, okrem iného je nositeľom francúzskeho rádu Rytier umenia a literatúry.

„Týmto počinom nadväzujeme na dlhodobé snahy predstaviť najväčšie osobnosti slovenskej a českej grafiky,“ zdôvodnila Kováčová. Základom tvorby Adolfa Borna je ilustrácia, pričom ilustroval viac ako 300 kníh a najradšej ilustruje knihy, ktoré majú nejaký vzťah k humoru. „Born dokáže dokonale vyhmatať podstatu, dosiahne atmosféru, vôňu a chuť doby, natrvalo a nezmazateľne sa zapísal do myslí detských čitateľov ilustráciami a animovaným filmom Mach a Šebestová,“ objasnila Kováčová.

Práve Adolf Born spolu so Šalamounom podľa nej zásadne ovplyvnili celú generáciu českých grafikov a hlboko poznačili českú ilustrátorskú školu. „Kým česká škola je založená na racionalite a humore, smerujúcej až ku groteske a suchému anglickému humoru, slovenská grafická škola je postavená na emocionalite, kráse a možno viac inklinuje podvedome k etickému aj estetickému kánonu slovenských ľudových rozprávok,“ porovnáva riaditeľka galérie.

Adolf Born je veľkým obdivovateľom Habsburskej monarchie, dokonca svojou vizážou a mohutnými fúzami pripomína cisára Františka Jozefa. Výstava je podľa Kováčovej akýmsi vzdávaním holdu celoživotnému dielu čerstvého osemdesiatnika. „Jeho práce sú stále obdivované a žiadané, pretože v ľuďoch prebúdzajú fantáziu, radosť a optimizmus,“ konštatovala Kováčová. Výstavu tohto známeho českého grafika môžu návštevníci galérie vidieť až do 5. mája. Je realizovaná s podporou Českého centra.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM