Peter Handzuš Rôzne

Galina zimovala v dvoch brlohoch. Sledovali ju cez GPS

Pre medvede začali medové týždne. Aj cez obdobie párenia sledujú ochranári niektoré šelmy pomocou špeciálnych obojkov. O medveďoch tak zistili niektoré zaujímavé informácie.

Medvedica, ktorej ochranári dali meno Galina, sa podľa údajov získaných z telemetrie počas dvoch rokov pohybovala v rámci územia TANAPu na miestach od severnej diaľnice D 1 nad mestom Svit po Národnú prírodnú rezerváciu Velická dolina a od Smokovcov po obec Štôla.

Na území dvoch poľovníckych subjektov navštívila 20 krmovísk a za potravou chodila aj na polia nachádzajúce sa pri obciach Gerlachov, Batizovce a Štôla.

Ochranári zaznamenali zaujímavý presun tejto medvedice začiatkom februára tohto roka. V tom čase sa presunula na lokalitu, ktorá sa nachádzala asi o 500 metrov nižšie ako bol jej hlavný brloh (z 1692 m. n. m na 1553 m. n. m). Na novom mieste si medvedica vyrobila ďalší brloh, v ktorom dokončila svoj zimný spánok.

Všetky tieto informácie zistili ochranári z GPS/GSM obojku, ktorý jej nasadili. Telemetrické obojky majú v súčasnosti aj ďalšie dve medvedice a jeden mladý medveď. Na jeseň tohto roku však ochranári plánujú medveďom nasadiť ďalšie.

Pred pár dňami začalo pre medvede obdobie párenia. Pre bežného návštevníka tatranskej prírody sú nateraz takéto pozorovania otázkou šťastia alebo vecou náhody, pretože medvede sú v čase ruje mimoriadne opatrné a kontaktu s človekom sa radšej vyhnú.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM