Gaštan je symbolom jesene, pochúťkou i prírodnou lekárňou + RECEPTY
Gaštan je strom, ktorý ponúka mnoho látok osožných pre organizmus. Pečené gaštany sú pochúťkou, ktorú na jeseň jednoducho musíte ochutnať.
Export z Turecka
Stromy gaštana jedlého sa k nám dostali zrejme z Turecka. Začali ich pestovať Taliani, Rimania ich rozšírili do celého Stredomoria a potom cez Francúzsko do západnej Európy.
Plody sa zbierajú na konci septembra a v októbri, záleží na tom, v akých klimatických podmienkach strom rastie. Zbierajú sa zo zeme, nikdy ich nesmiete striasať zo stromu, poškodili by ste jemné konáriky. Potom sa vylupujú z ostnatých čiašok. Surové sú nepríjemne trpké, až po tepelnej úprave dostávajú lahodnú chuť.
Obsahuje veľa, lieči veľa
Hovorí sa: „Jedz ho často, a tvoj mozok a nervy zosilnia, slabosti budú ustupovať.“ Plody totiž obsahujú špecifické látky, tzv. biogénne amíny a neurotransmitery, ktoré sú nutné pri vedení nervových a svalových vzruchov.
V ľudovom liečiteľstve má gaštan široké využitie. Čistí pečeň, zastavuje hnačku. Plody majú nízky obsah cukru a preto sú vhodné aj pre diabetikov. Sú výborným zdrojom energie a minerálnych látok – draslík, fosfor, síra, horčík. Listy sa využívajú ako prostriedok proti kašľu.
Gaštanové drevo je kvalitné a tvrdé a využíva sa na výrobu takých vecí, ktoré musia byť trvanlivé a odolné. Napríklad na sudy.
Do kuchyne s nimi
Ak si kúpite gaštany v obchode, určite si dajte pozor na ich kvalitu. Radšej si niektorý nechajte prekrojiť. Ich jadro by nemalo byť príliš suché. A doma ich okamžite spotrebujte, pretože rýchlo splesnivejú. Prejaví sa to nielen jemným povlakom na povrchu, ale často aj sčernením jadra. V takomto stave sú už nepoužiteľné.
U nás ich buď upečieme, alebo z nich pripravíme gaštanové pyré. Čoraz častejšie sa používa gaštanová múka, vločky. V zahraničí si môžete vypiť gaštanovicu, alebo gaštanové pivo. V Amerike je na deň vďakyvzdania národným jedlo morka plnená gaštanmi.
GAŠTANOVÉ RECEPTY
Pečené
- Gaštany vložíme do vody a pár hodín ich necháme nasiaknuť (tento krok nemusíte nevyhnutne robiť). Vyberieme osušíme a na jednej strane narežeme do šupky nožom kríž. Musíme to urobiť, inak nám gaštany v trúbe vybuchnú!
- Pečieme na plechu cca 20 minút (od 180 do 210 stupňov). Šupka sa otvorí, ale jadro ostane mäkké. Potom gaštany trošku pokropíme vodou a zabalíme do staršej utierky. Mierne postláčame, aby popraskali šupky. Potom sa už do nich môžeme pustiť.
Varené
- Gaštany umyjeme a narežeme do kríža. Vložíme do hrnca a zalejeme vodou, aby boli ponorené. Pod pokrievkou uvedieme do varu a potom ešte 20 minút dovaríme na miernom plyne. Treba ich jesť ešte kým sú teplé.
Do zásoby
- Ak chcete spotrebovať väčšiu dávku gaštanov, ktorú ste si kúpili za dobrú cenu, dobrou voľbou je uvariť ich, ošúpať a potom zamraziť. Nestratia na kvalite, ani na chuti. Rozmrazujte ich pozvoľna, pri izbovej teplote.
