Pavol Krupka Kultúra

Geometria je krásna. TG pripravila výstavu holandských umelcov a interaktívny projekt

V Tatranskej galérii otvorili unikátnu výstavu štyroch generácií holandských umelcov. Téma výstavy - geometrická abstrakcia - je zároveň inšpiráciou projektu Hry s umením 2015, ktorý priestory Elektrárne premieňa na tvorivý ateliér. Hosťom vernisáže bol veľvyslanec Holandského kráľovstva.

Ilustračný obrázok k článku Geometria je krásna. TG pripravila výstavu holandských umelcov a interaktívny projekt
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava holandských umelcov REDUCTIVE.NL

Výstava pod kuratelou známeho holandského umelca Rolanda de Jong Orlanda je súčasťou medzinárodného projektu, ktorý sa začal v Holandsku, neskôr prešiel Poľskom a Českou republikou a napokon sa zastavil na Slovensku – v Poprade. Toto významné podujatie v kontexte regiónu i celého Slovenska zahŕňa diela štyroch generácií umelcov, narodených v 40., 50., 60. rokoch, a o dvadsať rokov neskôr, v 80. rokoch. Dôležitým spájacím prvkom ich tvorby je humanitný aspekt a v ňom dôležitá otázka: Je používanie geometrických symbolov len výrazom odcudzenia súčasného človeka a jeho stratenosti v súčasnom svete alebo nadobúda nové významy? Ako tieto zmeny reflektujú súčasní holandskí umelci?

Koncentrácia 32 tvoriacich osobností je šancou zoznámiť sa s dynamikou a nepreberným množstvom riešení, techník a postojov holandskej výtvarnej scény. Výstava je žánrovo veľmi pestrá, ponúka kinetické umenie, závesné diela, plastiky, sklenené diela, inštalácie. Ako povedal riaditeľ spolupracujúcej Galérie výtvarného umenia v Ostrave Jiří Jůza, toto predstavenie geometrického umenia z Holandska nemá svojím rozsahom a šírkou v regióne strednej Európy obdobu.

Na piatkovej vernisáži sa zúčastnil aj veľvyslanec Holandského kráľovstva Richard van Rijssen. Hudobným hosťom bol Robo Šimko so skupinou Massriot.

Hry s umením – svet abstrakcie

Na výstavu holandských umelcov tematicky nadväzuje ďalší z projektov každoročného cyklu Hry s umením. Geometria je krásna, je všade okolo nás! Také je motto interaktívnej výstavy, ktorá sa snaží ukázať, čo všetko geometria je, kde všade ju môžeme nájsť, ako sa dá s geometriou hrať a skúmať ju. Ukazuje jej miesto v histórii a približuje jej úzky vzťah s výtvarným umením a staviteľstvom. Je príležitosťou pre detí i dospelých prakticky preskúmať využitie geometrie pri tvorbe rôznych ornamentov, ktoré sú všade okolo nás a nezriedka sa inšpirujú prírodou. Je teda akýmsi hravým ateliérom, v ktorom si môžu mladí umelci vytvárať vlastné geometrické obrazce a riešiť rôzne úlohy.

Obidve výstavy potrvajú do 24. mája.

TG: Štyri generácie geometricko - abstraktného holandského umenia
13
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM