Správy

Goralské folklórne slávnosti zabodovali: Do Bachledovej doliny prišlo vyše 10-tisíc ľudí

Hoci do konca hlavnej letnej turistickej sezóny ostávajú ešte dva týždne, v stredisku, ktoré zamestnáva približne 130 ľudí, sa už pomaly pripravujú aj na zimu.

Ilustračný obrázok k článku Goralské folklórne slávnosti zabodovali: Do Bachledovej doliny prišlo vyše 10-tisíc ľudí
Zdroj: Facebook.com/MilanMajerskyOfficial

Goralské folklórne slávnosti prilákali do Bachledovej doliny v Ždiari tisícky návštevníkov. Marketingový manažér strediska Michal Rusiňák potvrdil, že od štvrtka 11. 8. do nedele 14. 8. tam zavítalo takmer 10-tisíc ľudí.

„Vďaka tomu, že sme v spolupráci s obcou Ždiar podujatie z dvoch dní rozšírili na štyri a presunuli vyššie k Chodníku korunami stromov, mohlo si ho užiť viac ľudí, ktorých zaujímajú tradície a remeslá. Ponuku sme obohatili aj o remeselníkov, ktorí doteraz svoju tvorbu nikdy neprezentovali. Vďaka detským predstaveniam si na svoje prišli aj najmenší návštevníci,“ zhodnotil Rusiňák.

Pozitívna sezóna

Okrem iného mohli vidieť, ako sa vyrábajú časti tradičného goralského kroja – serdoky, ždiarske súkenné papuče, sukmany či kurtky, ale aj drevené šidle.

Podujatie obohatil i kultúrny program.

V stredisku zatiaľ hodnotia letnú sezónu pozitívne, je približne o 30 percent lepšia z pohľadu návštevnosti ako minulý rok.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„Je citeľné, že sa otvoril poľský trh, avšak veľa ľudí stále nemá dostatok informácií, či sú platné nejaké opatrenia v súvislosti s pandémiou. Privítali by sme, keby bola tá komunikácia jasnejšia najmä smerom k zahraničnej klientele,“ upozornil Rusiňák.

Príprava na zimu

Poliaci pritom tvoria približne 40 percent všetkých návštevníkov v Bachledovej doline, dopĺňajú ich Maďari, Česi či hostia z Izraela.

„Čo sa týka Slovákov, je to zhruba na rovnakej úrovni ako vlani,“ doplnil Rusiňák s tým, že aj napriek zvýšenému záujmu stále chýba približne 20 až 30 percent návštevníkov, aby sa dostali na čísla spred pandémie.

Hoci do konca hlavnej letnej turistickej sezóny ostávajú ešte dva týždne, v stredisku, ktoré zamestnáva približne 130 ľudí, sa už pomaly pripravujú aj na zimu.

„Chceli by sme napríklad pokračovať v projekte nočnej krajiny s osvetleným Chodníkom korunami stromov,“ priblížil Rusiňák. Ďalšie novinky a ponuka služieb v zime sa bude odvíjať od zvyšujúcich sa cien energií, ale aj od toho, ako v konečnom dôsledku dopadne letná sezóna.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM