Pavol Krupka Rôzne

Gymnazisti darovali krv. Pre niektorých to bola premiéra

Jesenné mesiace sú tradičným termínom celoslovenskej Študentskej kvapky krvi, zameranej na pomoc ľuďom, ktorí sú na túto životodarnú tekutinu odkázaní. Mobilná odberová jednotka nedávno navštívila aj Gymnázium na Kukučínovej ulici v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazisti darovali krv. Pre niektorých to bola premiéra
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Potreba krvi je veľká. Približne 180 000 transfúz­nych jednotiek červených krviniek sa každoročne spotrebuje iba na Slovensku. Obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia, ochorenia krvných buniek, tí všetci potrebujú krv. Celosvetovo je za jeden rok pacientom podaných viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.

Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok.

Vedia to aj popradskí stredoškoláci, ktorí sú tradičným cieľom mobilných odberových jednotiek tunajšieho pracoviska Národnej transfúznej služby. Minulý týždeň sa hromadný odber konal v jedálni Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade. Ako sa uvádza na stránke NTSSR, TUniaki (prezývka dobrovoľných darcov krvi) ich očakávali. Prišli prvodarcovia, aj viacnásobní darcovia krvi, študenti i zamestnanci školy. Študentov k odberu zorganizovala učiteľka gymnázia Zuzana Parižeková a tí s radosťou či strachom prvodarcu prichádzali darovať svoju krv.

Pracovníci popradského odberového pracoviska na záver vyjadrujú úprimné poďakovanie za darované kvapky krvi.

V kalendári pracoviska sú v rámci Popradského okres najbližšie naplánované odbery v Hozelci (dnes 19. 10.) a vo Vikartovciach (21. 10.).

Vo Vikartovciach to bude už siedmy odber krvi na pôde tamojšej základnej školy. Reportáž z minuloročného odberu si môžete pozrieť TU.

foto: ilustračné

Gymazisti darovali krv. Pre niektorých to bola premiéra
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM