Peter Handzuš Hokej

Hanlon chce na Nemeckom Pohári vyhrávať a nájsť hráčov do 4. formácie

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Glen Hanlon ide na Nemecký pohár s cieľom vyhrať čo najviac duelov a nazbierať informácie o hráčoch smerom k budúcoročným majstrovstvám sveta v Bratislave a Košiciach.

V Mníchove by chcel nájsť najmä hokejistov vhodných do štvrtej formácie a kvalitného defenzívneho stredného útočníka.
V nominácii figuruje až desať hráčov z domácej Slovnaft extraligy, ktorých dopĺňajú legionári z českej najvyššej súťaže, ruskej KHL a Ivan Čiernik z nemeckého Kolína. Medzi nimi je aj štvorica debutantov Július Hudáček, Marek Biro, Marek Ďaloga a Michal Kokavec. „Máme tu pár hráčov, ktorí sa predstavia v reprezentácii prvýkrát, pretože tieto medzinárodné turnaje sú sčasti pre budúcnosť a sčasti pre súčasné potreby,“ povedal na utorňajšom zraze Hanlon.
Kanadský kouč prízvukoval, že hlavným cieľom na Nemeckom pohári je vyhrať čo najviac zápasov: „Po prvé, vždy, keď si oblečiete národný dres, chcete vyhrať, nejdete sa tam len rozvíjať a hrať dobre. Druhá časť je, že chcem vidieť hrať nejakých ľudí v tej štvrtej formácii, chcem vidieť, ako pôjde spolupráca Marcela Hossu a Branka Radivojeviča. Ale samozrejme chceme na turnaji triumfovať.“
Práve v Nemecku odštartuje dôležitý proces tvorby kádra pre domáce MS 2011, ktoré budú najväčšou športovou udalosťou v histórii samostatnosti Slovenska. Zo súčasnej nominácie by v ňom mali mať miesto najme skúsení hokejisti z KHL, no Hanlon chce vyskúšať aj vhodné typy do štvrtej formácie. „Potrebujeme štvrtú formáciu, dynamickú formáciu, ktorá dokáže veľa korčuľovať, rozdávať údery a hrať tvrdo. Tá by sa mala sformovať práve z týchto hráčov a hráčov, ktorí budú hrať vo Švajčiarsku. Rovnako hľadám aj jedného naozaj dobrého defenzívneho centra, ktorý dokáže vyhrávať vhadzovania a hrať v oslabeniach a myslím, že vzíde odtiaľto alebo z Česka. Prvé dva útoky by mali byť z KHL a NHL,“ uviedol tréner s tým, že dvere na svetový šampionát ostávajú otvorené pre každého: „Nechcem nikoho vylúčiť, preto je tu toľko hráčov, ktorí dlho nereprezentovali. Napríklad Martin Bartek, videl som ho hrať v českej lige, je veľmi rýchly a dokáže skórovať a my potrebujeme dávať góly. Každý má šancu.“
Na prvej sezónnej akcii Slováci od piatka do nedele absolvujú vždy prvé zápasy dňa, postupne sa v mníchovskej Olympijskej hale stretnú so Švajčiarskom (16.15), Nemeckom (15.45) a Kanadou (16.30). „Švajčiari a Nemci majú veľmi rýchle tímy, taktiež budú mať množstvo nových hráčov. Nemci nebudú mať toľko mladíkov ako Švajčiari, ktorí si zobrali v podstate dva tímy. Majú takmer šesť útokov, takže uvidíme veľa rozdielnych hráčov. Keďže je to ich domáci turnaj, budú chcieť vyhrať,“ uviedol Hanlon.
Pred samotným turnajom v Mníchove absolvujú jeho zverenci namiesto prípravného kempu na Slovensku dvojdňové sústredenie v Landshute. „Keďže máme toľko hráčov z KHL, tak namiesto toho, aby leteli z Moskvy sem na tréningový tábor na jediný deň a potom naskočili na autobus, tak sme im to chceli uľahčiť. No aj tak niektorí prišli. Chceli prísť domov,“ vysvetlil tréner a dodal, že pred turnajom Arosa Challenge 2010 vo Švajčiarsku (17.-19. decembra) absolvujú dvojdňové sústredenie pod Tatrami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM