Peter Handzuš Krimi

Hasiči by chceli dnes lesný požiar úplne uhasiť

Požiar nad obcou Spišské Bystré v lokalite Kozie chrbty by dnes chceli hasiči úplne uhasiť.

Aktualizované 29.11. o 14:00

Požiar nad obcou Spišské Bystré v lokalite Kozie chrbty by dnes chceli hasiči úplne uhasiť. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. „Situácia je veľmi dobrá, už len naozaj veľmi malé ohniská sú, miesta, kde to trochu dymí na požiarovisku a na západnej strane smerom na Spišskú Teplicu je jedno miesto, kde viac dymí,“ priblížil Šproch.

Nejde podľa neho o nejaké väčšie ohrozenie, keďže to miesto sa nachádza vo vnútri požiaroviska. „Okraje sú úplne zachytené, na tom mieste, keď to umožní počasie, pretože je hmla, tak vrtuľník by tam ešte hasil možno hodinku,“ doplnil Šproch. Následne by sa už mali dohášať len lokálne ohniská. „Chceli by sme, aby to už dnes bolo úplne uhasené,“ konštatoval.

Na mieste ešte stále zasahuje 86 hasičov z Popradu, Levoče, Kežmarku, záchrannej brigády Humenné i dobrovoľní hasiči z okolitých obcí. Tí sa oheň snažia likvidovať už od nedele (27.11.). Požiar zasiahol plochu vyše 50 hektárov, predbežná škoda je vyčíslená na cca 50.000 eur. Pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru je neopatrné manipulovanie s otvoreným ohňom. Pre požiar museli v pondelok (28.11.) evakuovať muničný sklad v popradskej mestskej časti Kvetnica.

Aktualizované 28.11. o 19:15

Požiar v lokalite Kozie chrbty nad obcou Spišské Bystré, okres Poprad, sa neskoro popoludní podarilo lokalizovať. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch. „Situácia je taká, že všetky jednotky, ktoré zasahovali, boli stiahnuté, mali sme operatívnu poradu s tým, že požiar bol lokalizovaný, začalo samotné hasenie, cca 10 až 20 metrov smerom dovnútra požiaroviska, nie je predpoklad, že by sa to šírilo,“ priblížil Šproch.

Aj napriek tomu ostala na hrebeni jedna monitorovacia cisterna aj s príslušníkmi HaZZ.** „Aj lesníci majú postavené svoje vlastné hliadky, ktoré budú monitorovať požiarovisko a v prípade, že by sa niečo dialo, tak nám dajú vedieť,“** ubezpečil Šproch. Problémy by už podľa neho nemali byť, pretože teplota sa bude počas noci pohybovať do –5 stupňov Celzia a vietor by mal fúkať najviac 19 kilometrov za hodinu, čo by nemalo vývoj požiaru ovplyvniť.

„Mal by nastať útlm, nasvedčuje tomu aj fakt, že zadymenie toho požiaroviska je oveľa, oveľa menšie,“ upozornil riaditeľ. Požiar bol nahlásený v nedeľu (27.11.) podvečer, zasiahol plochu väčšiu ako 50 hektárov. Pravdepodobnou príčinou jeho vzniku je podľa Šprocha neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom v prírode. Škody boli predbežne vyčíslené na cca 50.000 eur. Kvôli požiaru, ktorý sa v nedeľu večer a počas noci rýchlo šíril, bolo nutné evakuovať aj muničné sklady v popradskej mestskej časti Kvetnica. Oheň hasilo v ťažko dostupnom teréne takmer 90 hasičov z Popradu, Levoče, Kežmarku a dobrovoľní hasiči z okolia, zasahovali tiež tri vrtuľníky s bambi vakmi.

Aktualizované 28.11. o 14:00

** „Bol vykonaný letecký monitoring letkou ministerstva vnútra, po prehliadke sa hasiči vystriedali. Boli posilnené sily a prostriedky príslušníkmi z hasičskej záchrannej brigády z Humenného, boli posilnené o modul leteckého hasenia východ a stred,“** vysvetľuje Šproch.

Okrem toho sa doplnila ďalšia technika z Levoče a Kežmarku. Momentálne je na požiarovisku 12 cisterien. „Zasahujú už aj vrtuľníky Armády SR a Letka ministerstva vnútra, dohromady tri vrtuľníky, momentálne prebiehajú hasebné práce i pomocou ambivakov,“ dodal Šproch. Hasiči sa snažia požiar likvidovať aj po zemi, momentálne je k dispozícii 86 príslušníkov HaZZ. Prioritou je lokalizovať požiar, v priebehu popoludnia by sa to mohlo podariť. „Zasahujúci príslušníci by sa mohli zo západnej a východnej strany už spojiť, požiar by sa už nemal ďalej šíriť,“ vysvetľuje Šproch.

Predpokladá, že dnes bude požiar lokalizovaný a začne sa s jeho hasením smerom dovnútra. Hasiči ho zachytili na hrebeni a ďalej smerom ku Kvetnici a k muničným skladom sa už podľa neho nešíri. Aj napriek tomu bolo nutné sklad evakuovať. TASR to potvrdil hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica. Pre riziko vzniku požiaru už podľa neho vyprázdnili niekoľko skladov a vojenský materiál previezli na bezpečné miesto, kde ho stráži polícia. Vojenský materiál sa vráti do muničných skladov až po uhasení požiaru.

Hlásenie o požiari prišlo v nedeľu (27.11.) krátko pred 19. hodinou, počas noci sa rozšíril a momentálne je zasiahnutá plocha od 50 do 80 hektárov. Keďže oheň zachvátil aj mladé stromčeky, škoda je predbežne vyčíslená na 50.000 eur. Podľa Šprocha je pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru neopatrné zaobchádzanie s otvoreným ohňom. Presnú príčinu však určí až vyšetrovanie.

Aktualizované 28.11. o 10:15:

Pre požiar, ktorý vypukol pri obci Spišské Bystré v okrese Poprad, prebieha evakuácia vojenských muničných skladov v popradskej mestskej časti Kvetnica. TASR to potvrdil hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Peter Michnica.

Pre riziko vzniku požiaru už podľa neho vyprázdnili niekoľko skladov a vojenský materiál previezli na bezpečné miesto, kde ho stráži polícia. Vojenský materiál sa vráti do muničných skladov až po uhasení požiaru.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade a ďalší dobrovoľní hasiči od nedele (27.11.) večera hasia požiar pri obci Spišské Bystré. Podľa šéfa popradských hasičov Ondreja Šprocha sa snažili dostať požiar pod kontrolu a zabezpečiť, aby sa nešíril smerom na 2,4 kilometra vzdialenú Kvetnicu. Šproch na hasenie nevylúčil ani nasadenie leteckej techniky.

Podľa predbežného odhadu oheň zasiahol plochu od 50 do 80 hektárov lesa. Zasiahol už aj rúbanisko, kde boli vysadené mladé stromčeky, škoda bola zatiaľ vyčíslená na 50.000 eur. Horí v ťažko dostupnom teréne, zranenia osôb zatiaľ neregistrujú.

Aktualizované 28.11. o 8:00:

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade a ďalší dobrovoľní hasiči od nedele (27.11.) večera hasia požiar pri obci Spišské Bystré, okres Poprad. „Momentálne je vonku osem vozidiel, ktoré vlastne aj cez noc zasahovali a 17 príslušníkov, ktorí sa snažia dostať požiar pod kontrolu a zabezpečiť, aby sa nejako intenzívne nešíril smerom na Kvetnicu,“ priblížil riaditeľ Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Poprade Ondrej Šproch.

Na hrebeni Kozích chrbtov, kde sa požiar rozšíril, fúka stále silný vietor a sú priaznivé podmienky pre rozvoj požiaru. Aj kvôli tomu hasiči likvidovali požiar celú noc. „Dnes ráno bude monitoring, následne sa rozhodne čo bude ďalej,“ dodal Šproch. Nevylúčil aj nasadenie leteckej techniky na hasenie požiaru. „Jeden vrtuľník letky ministerstva vnútra je tu na letisku v Poprade, ak by bolo nutné, tak sa pristúpi k jeho nasadeniu, taktiež letecká základňa v Prešove je dohodnuté, že keď ich budeme potrebovať, sú k dispozícii,“ do­dal.

Podľa predbežného odhadu oheň zasiahol plochu od 50 do 80 hektárov lesa. Požiar je približne 2,4 kilometra od muničných skladov na Kvetnici. „Do nejakej tesnej blízkosti by sa oheň nemal dostať. Obydlia sú tiež pomerne ďaleko od požiaru,“ vysvetľuje Šproch. Ako predbežnú príčinu určil neopatrné zaobchádzanie s ohňom v prírode. Čo sa však naozaj stalo je ešte ťažké povedať, keďže je zakázané manipulovať s ohňom v prírode kvôli pretrvávajúcemu suchu. „Momentálne prebieha vyšetrovanie, zatiaľ nevieme určite presnú príčinu vzniku požiaru,“ doplnil.

Oheň už zasiahol aj rúbanisko, kde boli vysadené mladé stromčeky, podľa prvých odhadov bola škoda vyčíslená na 50.000 eur. Oznámenie o požiari hasiči prijali v nedeľu o 18.45 h a nasadené boli jednotky OR HaZZ z Popradu, ktorým pomáhali aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Bystrého a Kravian. Horí v ťažko dostupnom teréne, zranenia osôb zatiaľ neregistrujú.

AKTUALIZOVANÉ 27.11. o 24:00:

Požiar lesného porastu, ktorý od dnešného večera likvidujú hasiči v lokalite Kozie chrbty medzi obcami Spišské Bystré a Kravany v okrese Poprad, sa v dôsledku veterného počasia rozšíril.

Podľa operačného dôstojníka Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade (OR HaZZ) Jaroslava Hudáča po príchode hasičov na miesto horelo odhadom asi šesť hektárov porastu a kalamitného lesa. Vzhľadom na to, že pod Tatrami fúka silný vietor, sa odhaduje, že oheň sa rozšíri asi na 60 hektárov.

Oznámenie o požiari hasiči prijali o 18.45 h a nasadené boli jednotky OR HaZZ z Popradu, ktorým pomáhali aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Bystrého a Kravian. Horí v ťažko dostupnom teréne, zranenia osôb zatiaľ neregistrujú.

Hudáč uviedol, že sa oheň dostal cez hrebeň kopca a smeroval k objektu Ozbrojených síl SR, ten je však dosť vzdialený a k jeho priamemu ohrozeniu nedošlo.

Z bezpečnostných dôvodov zasahujúcich hasičov s technikou z horných častí stiahli a ďalej sa zasahuje v spodnej časti kopca, aby sa v prípade potreby zabránilo rozšíreniu požiaru. Čiastočne pomohla skutočnosť, že niektoré oblasti kopca sú namrznuté so snehovou pokrývkou.

Hasiči monitorujú aj situáciu v okolí niektorých chát, ktoré sa nachádzajú v oblasti. Hudáč dodal, že obydlia v obciach ohrozené neboli, nakoľko sa nachádzajú v značnej vzdialenosti od horiaceho porastu. Momentálne je na mieste asi sedem príslušníkov HaZZ.

O situácii bolo informované Prezídium HaZZ a Ozbrojené sily SR. V týchto chvíľach by mal zasadať štáb hasenia požiaru, ktorý rozhodne o ďalšom postupe, ako aj o tom, či bude ráno potrebné nasadiť vrtuľníky, ktoré sú pripravené na zásah.

Text: TASR Foto: Marián Chromek, Martin Lopušek, TASR

Hasiči by chceli dnes lesný požiar úplne uhasiť
1
Galéria
poziar
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM