Peter Handzuš Rôzne

Hasiči dostanú na techniku na zásahy v Tatrách takmer desať miliónov eur

Zásahy hasičov v prípade požiarov v Tatranskom národnom parku by mali byť v budúcnosti efektívnejšie. Vláda dnes schválila stratégiu záchrany osôb, majetku a likvidácie požiarov v oblastiach postihnutých veternou kalamitou a lykožrútom, zároveň odobr

Okrem toho má do konca februára vzniknúť medzirezortná pracovná skupina, ktorá bude riešiť napríklad odstraňovanie suchých stromov.

V národnom parku vlani zaznamenali 13 požiarov, vo väčšine prípadov boli dôsledkom vypaľovania trávy. Ako sa upozorňuje v stratégii, zvýšené riziko lesných požiarov je približne na 7000 hektároch parku, kde došlo k premnoženiu lykožrúta a vysychaniu stromov. Pri vzniku požiaru v TANAPe sa predpokladá vysoká rýchlosť šírenia požiaru s vývinom toxických splodín horenia, preto má byť vždy prvoradou úlohou záchranárov nájsť ľudí v postihnutom teréne. Do budúcnosti sa na tento účel nevylučuje aj využívanie súkromných vrtuľníkov či rozposielanie varovných sms správ ľuďom v postihnutom ú­zemí.

Medzi navrhovanými opatreniami je aj spomínané dovybavenie hasičov špeciálnou technikou a materiálno-technickým vybavením. To sa bude týkať staníc, ktoré budú v prípade potreby zasahovať, ako aj modulu leteckého hasenia. Peniaze má pre Hasičský a záchranný zbor ministerstvo vyčleniť do mája tohto roku a zvyšok do mája 2013. Nakupovať sa majú napríklad špeciálne hasičské cisternové automobily, štvorkolky, ale aj prenosné rádiostanice. O možnosti zasielať varovné sms má rezort rokovať s ministerstvom dopravy a mobilnými operátormi do konca júna.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM