Aktualizované Lucia Lauková Správy

Hasiči zasahovali v Štrbe: Poplach spôsobila neznáma látka v potoku, FOTO

Na miesto vyslali aj chemické družstvo zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom. Hasiči bránili ďalšiemu úniku neznámej látky.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči zasahovali v Štrbe: Poplach spôsobila neznáma látka v potoku, FOTO
4
Galéria

15 hasičov zasahovalo v sobotu popoludní (6.4.) v katastri obce Štrba na potoku Mlynica, kde bola na hladine spozorovaná neznáma biela pena. Informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti.

„Hasiči hneď po príchode na hladinu osadili norné steny s použitím sorpčného materiálu na zamedzenie ďalšieho rozširovania neznámej látky,“ píšu hasiči na FB.

Pri udalosti majú zasahovať príslušníci z Popradu, Mengusoviec a Levoče. „Na miesto smeruje aj chemické družstvo zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom. Namerané hodnoty pH sú v norme, životné prostredie nie je ohrozené,“ dodáva Prezídium HaZZ.

Starosta Michal Sýkora TASR potvrdil, že zrejme ide o splavené nečistoty z diaľnice, ktoré do potoka stiekli po daždi.

„Turista objavil, že je veľa peny v potoku, zalarmoval hasičov, tí potom kontaktovali nás. Ide o lokalitu pod diaľničným mostom a z neho voda potrubím steká cez pole do šachty a odtiaľ je spustená do potoka. Tam sú štyri nádrže na zadržiavanie vody a zrejme, keď sa preplnia, tak potom ten vrch preteká do potoka,“ ozrejmil Sýkora.

Podľa neho ide podľa všetkého o cestársku soľ, ktorá ešte bola na vozovke a pri daždi ju z cesty zmylo. Nečistotu v potoku objavili ešte pred obedom, stále tam zasahujú hasiči s viacerými kusmi techniky, ktorí sa ju snažia odtiaľ dostať. „Neviem, aký majú na diaľnici filtračný a čistiaci systém, to budú musieť preveriť a urobiť s tým niečo,“ konštatoval starosta. Podľa neho sa niečo také stalo prvýkrát, odkedy je diaľnica pri Štrbe postavená. Určite sa bude zaujímať o to, či sa podobná situácia môže v budúcnosti zopakovať.

Hasiči zasahujú v Štrbe: Poplach spôsobila neznáma látka v potoku
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM