Monika Vengrínová Kultúra

História evanjelického zboru vo Veľkej je skutočne bohatá. Vydala na celú knihu

História Evanjelického zboru Poprad – Veľká siaha do 16.storočia. Za kazateľnicou sa vystriedali desiatky kňazov a v laviciach tisícky veriacich. Bohaté dejiny zboru preto našli svoje miesto v knihe, ktorú jej autorky predstavili na Službách Božích celebrovaných biskupom Východného dištriktu.

Ilustračný obrázok k článku História evanjelického zboru vo Veľkej je skutočne bohatá. Vydala na celú knihu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Okrem biskupa Slavomíra Sabola, ktorý tiež poslúžil zvesťou Slova Božieho, sa slávnostných bohoslužieb zúčastnil i dištriktuálny dozorca Ján Brozman, senior Tatranského seniorátu Roman Porubän, nechýbal ani bývalý kňaz veľčianskeho zboru Vincent Blažko a samozrejme súčasný farár Jozef Vereščák.

Dôvodom výnimočného stretnutia bolo predstavenie zaujímavej knihy „V Tvojich rukách sú naše časy…“, ktorej autorkami sú Zuzana Kollárová a Martina Šlampová. Kniha je plná histórie i súčasnosti cirkevného zboru vo Veľkej, text dopĺňajú desiatky farebných a čiernobielych fotografií.

Myšlienka sa zrodila pre rokmi

Myšlienka napísať takúto knihu sa rodila niekoľko rokov. „Keď som pred dvadsiatimi rokmi prišiel sem do zboru, bol som prekvapený, že neboli spísané jeho dejiny a neexistovala ani žiadna kronika zboru. Začal som sa preto pohrávať s myšlienkou zostaviť jeho dejiny, pretože, keď som sa do toho hlbšie ponoril, zistil som, že sú veľmi bohaté a to nielen na udalosti, ale i významné osobnosti spojené so zborom. Túto knihu tak pokladám za osobný úspech, samozrejme v spolupráci s tými, ktorí za ňou takisto stoja,“ hovorí farár Vereščák.

Kniha vznikala pomerne dlhý čas, štúdium materiálov si vyžiadalo hodiny a hodiny strávené v archívoch, návšteva popradských cintorínov, kde sú pochovaní kňazi spájajúci sa s cirkevným zborom vo Veľkej, fotografovanie, zbieranie informácií, komunikácia s mnohými a mnohými ľuďmi, pamätníkmi, zainteresovanými.

Významné sú biografie zborových farárov

„Čo si na tejto knihe cením je fakt, že veľký dôraz sme kládli práve na osobnosti kňazov, ktorí tu žili a pôsobili. Išlo skutočne o veľmi výrazné osobnosti. Niektoré informácie sme hľadali dokonca v archíve v Budapešti, takže to bola aj trošku dobrodružná cesta,“ uvažuje s úsmevom jedna z autoriek knihy Zuzana Kollárová.

Keďže autorky knihy boli dve, prácu si rozdelili a každá z nich sa venovala určitým jej častiam. Jedna z nich dostala na starosť staršie dejiny a biografie farárov, druhá sa venovala prevažne novšiemu a súčasnému obdobiu. Išlo tak o spoločnú prácu, pri ktorej asistoval aj zborový farár.

Obálka a titul knihy sú symbolické

Náhoda nebol ani výber obálky a titulu knihy. O tie sa zaslúžil práve tunajší kňaz: „Existovalo veľa záberov nášho kostola, žiadny večerný sme ale nemali. Minulé leto sme sa ho preto rozhodli nafotiť za tmy a vznikla fotografia, o ktorej som ihneď, ako sa vynorila otázka obálky knihy vedel, že to musí byť ona“.

Sochy Luthera a Melanchtona, ktoré prebal knihy dopĺňajú sú typické pre veľčiansky kostol nakoľko práve ony zdobia jeho oltár. I podľa slov spoluautorky Kollárovej je obálka symbolická, kde kontrast tmavej farby a osvetleného kostola a cestičky k nemu majú naznačovať, kam by ľudia mali prísť a kde nájdu duševnú útechu, ktorá je v dnešnej dobe tak dôležitá.

Čo sa názvu týka, s tým sa farár stotožnil okamžite. Ide o slová z Biblie, kde sa v Žalme 31,16 píše: „V Tvojich rukách sú naše časy…“. „Skutočne minulosť, prítomnosť i budúcnosť zboru i nás všetkých je v rukách Božích. Verím, že tak to aj ostane a zbor i ľudia v ňom budú v Jeho rukách v bezpečí,“ uzatvára farár z veľčianskeho zbo­ru.

História evanjelického zboru vo Veľkej je skutočne bohatá. Vydala na celú knihu
1
Galéria
História evanjelického zboru vo Veľkej je skutočne bohatá. Vydala na celú knihu
26
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM