Martin Sýkora Správy

Historická Immaculata v Matejovciach stále chátra, mesto ju chce opraviť: Záchrana je o krok bližšie

O havarijnom stave historickej pamiatky sme vás informovali. Zdá sa, že všetko smeruje k jej záchrane. Reštaurátori ju skúmajú.

Ilustračný obrázok k článku Historická Immaculata v Matejovciach stále chátra, mesto ju chce opraviť: Záchrana je o krok bližšie
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Takmer 300-ročný morový stĺp so sochou Panny Márie, nazývaný Immaculata, v mestskej časti Popradu v Matejovciach by chcelo vedenie mesta zachrániť. Postavený bol ešte v 18. storočí, ale v čase socializmu bol presťahovaný o niekoľko desiatok metrov ďalej, kde postupne začal chátrať.

O záchranu všetkých popradských Immaculát bojuje najmä popradská mestská poslankyňa Anna Ondrušeková, ktorá poukázala na fakt, že na Spiši sa nachádza 12 takýchto morových stĺpov a len v Poprade je ich päť. Niektoré z nich už boli zrekonštruované. Immaculata v Spišskej Sobote bola kompletne vymenená a vytvorila sa jej replika, ďalšia v Strážach bola zakonzervovaná. Pred niekoľkými rokmi bol opravený stĺp aj v Matejovciach, no napriek tomu je v najhoršom stave. „Narušené časti pieskovca padajú na zem. Je otázkou času, kedy sa celá plastika zrúti. Táto významná kultúrna pamiatka je v havarijnom stave, navyše je nedôstojne umiestnená,“ povedala na zasadnutí poslankyňa Anna Ondrušeková.

V týchto dňoch sa vykonáva reštaurátorský prieskum. Podľa primátora mesta Jozefa Švagerka reštaurátor a akademický sochár Štefan Kovaľ urobil prvé sondy a poslal ich na rozbor do Bratislavy. Rozbor ukáže či bude potrebné celú sochu vymeniť, alebo sa bude môcť zakonzervovať. „Nechceme čakať, pretože každým dňom z pamiatky odpadávajú kusy pieskovca,“ uviedol Švagerko s tým, že celú záležitosť musí riešiť aj pamiatkový úrad. „Pamiatkari navrhujú, aby sa Immaculata zrekonštruovala a vrátila sa na pôvodné miesto,“ povedal primátor. Rekonštrukciu podľa jeho slov podporí aj samospráva, rovnako by sa však chceli uchádzať aj o grant na tento účel.

„Táto významná kultúrna pamiatka je v havarijnom stave, navyše je nedôstojne umiestnená,“ povedala na zasadnutí Anna Ondrušeková „Narušené časti pieskovca padajú na zem. Je otázkou času, kedy sa celá plastika zrúti,“

Immaculata Matejovce
4
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM