Monika Vengrínová Futbal

Historicky prvá celoplošná podpora amatérskeho futbalu: Rozdávali sa lopty, ušli sa aj futbalistom pod Tatrami

Spolupráca, aká nemá v histórii slovenského futbalu obdoby. Po prvý raz vznikla celoplošná podpora amatérskeho futbalu, keď 250 mužstiev najnižších súťaží dostalo novučičké profesionálne futbalové lopty.

Ilustračný obrázok k článku Historicky prvá celoplošná podpora amatérskeho futbalu: Rozdávali sa lopty, ušli sa aj futbalistom pod Tatrami
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Mám desať a dvanásťročných synov, ktorí sa začali venovať futbalu. Keď som s nimi prišiel na tréning, tréner sa ma opýtal, či majú kopačky a loptu. Prekvapene som sa opýtal, prečo loptu, veď sme predsa prišli na futbal a základné náčinie by malo byť samozrejmosťou. Tréner ma však vyviedol z omylu a povedal, že to nie je také jednoduché. Vtedy som si uvedomil, že je veľa detí, ktoré si tú loptu dovoliť nemôžu a futbal tak možno prichádza o talenty. Preto sme dali dokopy projekt, oslovili sme Slovenský futbalový zväz (SFZ) a dali sme tomu motivačný nádych. Dnes je projekt na svete, lopty sú tam, kde majú byť a verím, že za rok sa zoderú a budú potrebné ďalšie“ priblížil vznik myšlienky Juraj Wachal, konateľ firmy Euro-vat, ktorá lopty amatérskym futbalovým mužstvám darovala.

Novučičké profesionálne lopty však získali len tie kluby, ktoré sa stali víťazom slovenského amatérskeho futbalu od regionálnych majstrovstiev nižšie. 3750 lôpt v celkovej hodnote 75 tisíc eur tak putovalo do 250-tich klubov po celom Slovensku, pričom každý z nich dostal 15 „futbaliek“. Z Podtatranského futbalového zväzu sa z nich tešili napr. mužstvá TJ Toporec, Priebojník Hozelec, Vitkovce-Klčov, FK Ihľany, OFK Spišský Štvrtok či FK Svit.

„Srdečne chcem za celý futbalový zväz poďakovať. Verím, že s touto spoločnosťou sa nám podarí spolupracovať aj v budúcnosti a že sa nám podarí získať i ďalších partnerov pre túto časť futbalu, ktorá sa vo veľkej miere robí na dobrovoľníckej úrovni a každá pomoc je tu vítaná,“ uviedol prezident SFZ Ján Kováčik.

Nové lopty sa tak podľa prvého viceprezidenta SFZ a predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richarda Havrillu dostali do klubov a obcí, o ktorých mnohí ani nepočuli. Je rád, že pomoc sa nedotkla 3. či 4.ligy, ale išla až do samotnej hĺbky regionálnych zväzov. Svoju spokojnosť neskrýval ani Ladislav Gádoši, člen výkonného výboru a predseda Západoslovenského futbalového zväzu: „Teší ma, že spoločnosť prejavila záujem spolupracovať so všetkými štruktúrami v regionálnom amatérskom futbale. Našli sme veľmi seriózneho partnera, ktorý má záujem spolupracovať aj na ďalších projektoch“.

Futbalové lopty pre amatérske mužstvá
9
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM