Monika Vengrínová Iné športy

Historický úspech popradských tenistov: Z piatej ligy až do finále slovenskej extraligy

Začínali v piatej lige, za pár rokov sa však dokázali prebojovať do najvyššej slovenskej tenisovej súťaže. Ako extraligoví nováčikovia nastupovali z pozície outsidera, napokon skončili vo finále.

Ilustračný obrázok k článku Historický úspech popradských tenistov: Z piatej ligy až do finále slovenskej extraligy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Semifinále s jedným z najslávnejších klubov

Po víťazstve nad klubom Právnik Bratislava sa popradskí tenisti ocitli v semifinále. To sa hralo na tenisových kurtoch v Poprade, kde naši chlapci privítali jeden z najslávnejších klubov slovenskej histórie Slovan Bratislava. Bratislavčania síce pricestovali bez svojej najväčšej hviezdy Dominika Hrbatého, ktorý odohral predchádzajúci zápas s Matúškovom, do Popradu si ale priviezli ďalšie eso Andreja Martina, slovenského Davis Cupového reprezentanta a jedného z najlepších slovenských hráčov.

„Extraliga v tenise sa hrá spôsobom, ktorý možno porovnať s play off v iných športoch. Ide o krátkodobú súťaž, kde osem družstiev hrá podľa vyžrebovania. Tí, ktorí vypadnú v prvom kole, žiaľ majú smolu a hrajú o piate až ôsme miesto, víťazi postupujú do boja o medaily, čiže o prvé až štvrté miesto,“ vysvetľuje pravidlá tenisovej extraligy kapitán družstva TK F1 Poprad Milan Lučivjanský.

Popradčania so staršími a skúsenejšími hráčmi

Do semifinále sa tak okrem Popradu a Slovanu Bratislava prebojovali i TK Slávia Agrofest STU Bratislava a TC Empire Trnava. Do finále napokon postúpil bratislavský klub. Z Popradu na bratislavské kurty cestovali domáci. Semifinálové zápasy však boli napínavé a pomerne vyrovnané od začiatku až do konca.

FK Poprad mal ale na súpiske starších a skúsenejších hráčov. Na antuke tak bojovali domáci Šproch, Simčák a hosťujúci Schmidt, Sikora a Gašparetz. Mladší slovanisti na nich nestačili. „Tento rok sme nastúpili s dosť mladými hráčmi, máme v mužstve veľa juniorov. Tí lepší tenisti boli uvoľnení na turnaje. Zápas s Popradom je ťažší, ako s predchádzajúcim súperom. Chalani sú síce outsideri, čo sa týka neskúsenosti v prvej lige, ale myslím si, že družstvo majú silnejšie. Favoriti sú v tomto prípade vaši,“ uvažoval tréner Slovanu Miloslav Mečíř uprostred semifinálových zápasov.

Mladí hráči so srdcom a tenisovou perspektívou

Jeho slová napokon potvrdili výsledky zápasov, ktoré hovorili jasne v prospech Popradčanov. Tí sa tak prebojovali do finále, ktoré sa odohralo na bratislavských dvorcoch v piatok 3.mája. Na favorita ligy, ktorí mal na súpiske zvučné mená tenisového sveta, medzi ktorými nechýbal ani Martin Kližan, však už popradskí hráči nestačili. Vo finále tak skončili druhí, i to je však, podľa slov ich trénera pre nich historický úspech. Pred pár rokmi sa im o tom ani nesnívalo.

„S týmito chalanmi sme začínali zhruba pred nejakými siedmymi, ôsmymi rokmi v piatej lige, takže naozaj si to poctivo vybojovali. Myslím, že rozhodlo v prvom rade srdiečko. Máme naozaj šikovných mladých chalanov, ktorí majú tenisovú perspektívu. Pevne preto verím, že v extralige zostanú aj naďalej. A želám si, aby ich ten tenis aj naďalej bavil, aby mali radi tento šport a tiež, aby sme naučili aj popradského diváka chodiť fanúšikovať aj tomuto športu,“ uzatvára Lučivjanský.

Výsledky semifinále FK Poprad – Slovan Bratislava:

Róbert Gašparetz – Michal Macko 6:0, 6:2
Dominik Šproch – Patrik Obal 2:6, 5:7–7
Juraj Simčák – Peter Vajda 4:6. 6:3, 6:3
Michal Schmid – Matej Búřil 6:1, 6:1
Adrian Sikora – Andrej Martin 4:6, 7:6, 4:6

Výsledky finále TK Slávia Agrofest STU Bratislava – FK Poprad:

Ivan Košec – Róbert Gašparetz 6:2, 6:0
Juraj Masár – Juraj Simčák 6:1, 6:3
Marek Semjan – Michal Pažický 6:3, 4:6, 7:6
Norbert Gombos – Michal Schmidt 6:3, 7:5
Martin Kližan – Adrian Sikora 6:2, 6:0

Historický úspech popradských tenistov: Z piatej ligy až do finále slovenskej ex
1
Galéria
Historický úspech popradských tenistov: Z piatej ligy až do finále slovenskej ex
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM