Pavol Krupka Kultúra

Tip na výlet: Historickým vlakom z Popradu na jednu z najkrajších tratí Slovenska

Popradský Klub historických železničných vozidiel pripravuje na najbližšiu sobotu ďalší výlet za krásami našich regiónov. Cieľom vlakovej súpravy s troma historickými lokomotívami na čele je jedna z najkrajších tratí Slovenska, ktorá vedie z Margecian do Červenej Skaly.

Ilustračný obrázok k článku Tip na výlet: Historickým vlakom z Popradu na jednu z najkrajších tratí Slovenska
Foto: Pavol Krupka

93-kilometrová trať z Margecian do Červenej Skaly je súčasťou železničného spojenia Košíc so Zvolenom. Vlaky prechádzajú najprv okolo vodnej nádrže Ružín, ktorá skrýva sútok riek Hornád a Hnilec. Prírodným prostredím Hnilca prejdú až na juhovýchodný okraj Slovenského raja a k jeho známym strediskám Mlynky a Dedinky. Potom po železničnom násype pretnú Palcmanskú mašu a cez Stratenú a Dobšinskú Ľadovú Jaskyňu sa dostanú do rázovitého Telgártu pod Kráľovou hoľou a napokon do Červenej Skaly. Tento železničný uzol sa nachádza pri obci Šumiac a dotýka sa nielen Nízkych Tatier, ale aj Muránskej planiny.

Ešte pred Telgártom však vlaky prechádzajú zaujímavou železničnou stavbou, ktorá je svojou ojedinelosťou pre mnohých atrakciou. Je to viac ako dva kilometre dlhý špirálovitý tunel, známy aj ako Telgártska slučka (na fotografii). Bol vybudovaný len na jeden účel – vlaky v tomto mieste totiž potrebujú na krátkom úseku prekonať veľký výškový rozdiel. Tesne pred tunelom sa však nachádza ešte jeden zaujímavý železničný objekt – Chmarošský viadukt…

Ako vidno, už samotná jazda vlakom na tejto železničnej trati má potenciál pripraviť turistom a cestovateľom nevšedné zážitky. Ak sa rozhodnú vystúpiť na ktorejkoľvek zastávke, ďalšie možnosti na výlet za poznaním a prírodou sa im otvoria hneď vzápätí. Vďaka železničným spojeniam, i keď redukovaným, sa ich cesta môže skončiť úplne inde, ako sa začala.

Mimoriadna sobotňajšia jazda im však poskytne aj niečo navyše. Na čele vlaku sa vystriedajú tri technické výdobytky svojej doby, každý s iným typom pohonu. V trojici rušňov nebude chýbať popradský „Papagáj“, ktorý pritiahne veľkú pozornosť železničných nadšencov i laikov, kamkoľvek príde. Jazda povedie cez tri regióny, pritom sa začína i končí v Poprade a je bez prestupovania…

Foto: Obec Telgárt

Tip na výlet: Historickým vlakom z Popradu na jednu z najkrajších tratí Slovensk
1
Galéria
Tip na výlet: Historickým vlakom z Popradu na jednu z najkrajších tratí Slovensk
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM