Dominika Pacigová Rôzne

Hľadali sa aktívni občania: Našli ich žiaci popradských škôl

V popradských školách sa pýtajú, koho môžeme považovať za mladého aktívneho občana. Workshopy kampane Aktivizuj sa 2x sa stretli u mladých s úspechom.

Ilustračný obrázok k článku Hľadali sa aktívni občania: Našli ich žiaci popradských škôl
Foto: Dominika Pacigová

Projekt Aktivizuj sa 2× bol zrealizovaný vďaka dotácii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR z dotačného programu Hlas mladých. Išlo o workshopy, kde žiaci kreatívnym spôsobom definovali, aký by mal byť aktívny občan. Diskusné prednášky sa konali na celom Slovensku pod hlavičkou Asociácie krajských rád mládeže. Boli vedené vyškolenými lektormi s bohatými skúsenosťami v oblasti práce s mládežou. Celkovo 13 lektorov zrealizovalo vyše 80 workshopov pre 1600 žiakov.

Rozžiarené oči študentov

V Poprade prebehla kampaň v spolupráci s Radou mládeže Prešovského kraja počas novembra a decembra na viacerých školách. Lektormi boli Jakub Dančo a Dominik Polák. Obaja sú členmi Popradského mládežníckeho parlamentu a zakladateľmi Národného mládežníckeho parlamentu.

"Som veľmi rád, že nás školy prijali a umožnili nám realizáciu workshopov na ich škole. Neoľutovali to, niektorým deckám sa po workshopoch rozžiarili oči,” povedal s nadšením školiteľ Jakub Dančo.

Cieľom bolo poskytnúť vedomosti a praktické skúsenosti o spoluúčasti, zastupiteľskej demokracii a aktívnom občianstve. Žiakom hovorili o spolupodieľaní sa na živote školy, obce, mesta alebo kraja.

„Žiaci majú vždy záujem robiť niečo pre svoje okolie, ale nevedia, ako to dosiahnuť alebo si neuvedomujú, koľko možností sa im ponúka,“ skonštatoval Dominik Polák a dodal, že je veľmi rád, že sa mu podarilo rozšíriť obzory niektorých žiakov.

Workshop Poprad - študenti hľadali aktívnych občanov
5
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Zážitkové stretnutia

Nešlo o klasickú prednášku. Workshopy boli vedené zážitkovým spôsobom. "Ukázali sme im TEDx video Jakuba Ptačína s názvom Operačný program krajšie Slovensko, video o tom, prečo je dôležité získavať prax už počas školy alebo videá aktivít Popradského mládežníckeho parlamentu a iných projektov, ktoré boli realizované mladými ľuďmi,“ prezradili Dančo a Polák v krátkosti o priebehu prednášok.

"Okrem toho dostali žiaci za úlohu nakresliť svojho aktívneho mladého človeka a priradiť mu vlastnosti, aké by mal mať. Na konci, ak sa stihlo, kreslili a písali návrhy čo spraviť pre to, aby bol Poprad krajším mestom,” dodali popradskí lektori na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM