Monika Vengrínová Rôzne

Hodiny čakania na správny okamih: Pozrite si nádherné zábery z našich hôr zachytené mladým fotografom

Minimálne raz do týždňa si vybehne do hôr. Neobdivuje tam však len krásy prírody, ale zachytáva ich fotoaparátom. Pre výnimočné zábery neváha šliapať do kopcov hodiny pred svitaním, či tráviť noci sám v horách. Jozef Dovičin fotografovanie i hory jednoducho miluje. A je to vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Hodiny čakania na správny okamih: Pozrite si nádherné zábery z našich hôr zachytené mladým fotografom
Zdroj: Dnes24.sk
  • Je fotografovanie vaša vášeň alebo práca?

Som amatérsky fotograf a dokumentarista. Inak pracujem ako skladník.

  • Kedy ste začali fotografovať?

Fotografovaniu sa venujem desať rokov a točeniu videí tri roky.

  • Fotíte len krajinu alebo aj niečo iné?

Fotím a točím všetko krásne, či už sú to hrady, zrúcaniny, zámky, dediny a mestá, zvieratá, makro, ľudí, či práve tie kopce a kopčeky. Skutočné všetko. Fotografia je však pre mňa len akýsi vedľajší produkt, nakoľko prevažne sa venujem natáčaniu timelapse (časozberných, pozn. red.) videí.

  • Mnohé vaše fotografie a videá vznikajú v horách. Ste okrem fotografa aj vášnivý turista?

Dá sa povedať, že áno. Minimálne raz do týždňa vybehnem buď do okolia alebo i ďalej. Trebárs aj dvesto kilometrov od domu. Vždy to však záleží od počasia.

  • Ste fotograf-samouk alebo máte za sebou nejaké fotokurzy, či školy?

Som samouk. Všetko, čo viem, som sa naučil sám, či už ohľadom fotenia alebo točenia videí a ich následného spracovania. Jedinou pomocou pre mňa boli videotutoriály.

  • Ktoré miesta sú vašou srdcovkou? Kde fotíte najradšej?

Určite Veľká Javorina – Biele Karpaty. Z vrchu takmer 1000 m.n.m je nádherný výhľad na Slovensko. Pri extrémne dobrom počasí je z neho dokonca vidieť aj Alpy a západné Tatry.

  • Zachytiť okamih je umenie. Ako vaše fotografie vznikajú? Sú to momentky alebo hodiny čakania na ten správny?

Sú to hodiny čakania. Mám výhodu v tom, keďže robím videá prevažne ako timelapse, že viem vystihnúť správne svetlo, správny okamih. Napríklad na Prednom Solisku som bol v priebehu dvoch dní spolu desať hodín, takže tých správnych okamihov bolo dosť.

  • Niektoré fotografie sú fotené v nočných hodinách, či možno skoro ráno. Trávite v horách aj noci?

Nočnej fotografii sa viac začínam venovať až teraz, nakoľko som začal robiť aj nočné timelapse videá. V takom prípade, keď som ďalej od domova, veľa krát spím v aute. Už dve, tri hodiny pred svitaním začínam šliapať, aby som stihol východ slnka. Občas to stíham len tak tak. Občas však trávim noci aj v horách. Niekedy s kamošom, ale väčšinou sám. Naposledy som takto spal na Veľkom Choči. Chcel som vidieť východ slnka, ale v noci prišla hmla a z východu slnka nebolo nič.

  • Aké sú to pocity?

Nie vždy príjemné. Niektoré nočné zvuky v horách sú naozaj dosť nepríjemné. A keď je človek v horách sám, nie je to veľmi dobrý pocit.

  • Na čom pracujete aktuálne?

Momentálne robím film o mojich potulkách po Slovensku. Bude mať približne hodinu a bude tam veľmi veľa krásnych slovenských miest.

Jozefovu tvorbu si môžete pozrieť na jeho facebookovej stránke: Potulky po Slovensku

Foto - Solisko
39
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM