Pavol Hrabovský Šport

Nášmu hokejbalu svitá na lepšie časy: Popradskí Piráti trénujú mládež

Hokejbal v Poprade ožíva vďaka iniciatívnej snahe nového hokejbalového tímu - Popradskí Piráti. O tíme nám porozprával jeho zakladateľ a hlavný tréner, Daniel Lipár.

Ilustračný obrázok k článku Nášmu hokejbalu svitá na lepšie časy: Popradskí Piráti trénujú mládež
8
Galéria
Zdroj: Popradskí Piráti

Popradskí Piráti sa postupne stávajú neodmysliteľnou súčasťou hokejbalovej scény v meste Poprad. Vyspovedali sme hlavného trénera o začiatkoch, blízkej budúcnosti a o problémoch s ihriskom.

Od myšlienky po klub

„Urobili sme prvý nábor, kde prišlo prvých 25 chlapcov. Začali sme trénovať s tým že dnes už máme okolo 40 chlapcov. V kategórii U16 a U19+ je ďalších 30 chlapcov, takže sa nám to celkom rozbehlo,“ informuje Lipár, ktorý sa aktívne venuje tomuto projektu už druhý rok. Prvý nábor bol v septembri a trénovalo sa od októbra. Priestor pre mládežnícky klub ponúkla jedna z popradských škôl, bez ktorej by tréningy v zime neboli možné: „Ďakujeme predovšetkým Renáte Vlčkovej, riaditeľke Tajovského školy, že nám umožnila trénovať v ich telocvični,“ hovorí Lipár.

Piráti si zakladajú na tímovom duchu, o čom svedčí aj pôvod názvu, ktorý vytvorili samotní hráči:

„Vzniklo to tak, že sme sa chalanov spýtali, ako by sa chceli volať. Dali sme im vytvoriť návrh a nakoniec sa voláme Popradskí Piráti. Logo vytvoril Marek Remža a pod touto značkou budeme vystupovať,“ informuje tréner.

Chapci aj dievčatá

Záujem o hokejbal v Poprade je obrovský. Svedčí o tom aj rýchly rast miestneho klubu: „Vždy sa k nám prihlási niekto nový. Chlapci si donesú kamarátov a tí neskôr trénujú s nami,“ tvrdí Lipár a dodáva, že hokejbal má otvorené dvere aj pre úplných začiatočníkov: „Môžu sa prihlásiť kedykoľvek. Jeden z trénerov si ich zoberie, spravíme prihlášku a môžu začať trénovať. Uvidíme čo v nich je.“

O tento šport neprejavujú záujem len chlapci, ale aj dievčatá. Tím má takisto dievčenské zastúpenie a tréner sa netají tým, že aktívne podporuje aj ženský hokejbal: „Dievčatá majú takisto možnosť u nás trénovať. Prihlásené sú momentálne tri.“ Vysoké ambície sú u všetkých nových hokejbalistiek vítané, keďže je možnosť dostať sa až do samotnej reprezentácie:

„Spolupracujem s ženským reprezentačným trénerom, kde pôsobím ako asistent. Pokiaľ budú dievčatá u nás trénovať, tak samozrejme je možnosť sa dostať úplne najvyššie, ako sa len dá,“ informuje Lipár.

Extraliga a ihrisko

Piráti plánujú útočiť na extraligu v kategóriách U12, U14 a U16. Kategória U19+ začína svoje pôsobenie už čoskoro: „V kategórii U19+ začíname v extralige už tento rok v septembri.“ Veľkým snom je zapojiť Poprad do extraligy mužov. Problém ale tréner vidí v chýbajúcom ihrisku :„Čo sa týka extraligy mužov, tak je to momentálne vo hviezdach. Chceli by sme na budúci rok, ak všetko pôjde ako má. Priorita je ihrisko, to je dôležité.“

Práve spomínané ihrisko je to, čo hokejbal v Poprade nutne potrebuje. Momentálne domovské ihrisko Pirátov sa nachádza na starom Juhu, v blízkosti cyklistického chodníka. Nové ihrisko chcú predovšetkým kvôli najmladším hráčom: „Bojujeme v Poprade za ihrisko aby deti mali kde trénovať. Žiaľ, podmienky na tomto ihrisku nespĺňajú štandard, ktorý je predpísaný,“ tvrdí Lipár a dodáva, že s bojom za ihrisko nehodlajú prestať: „Bojujeme aj na ďalších frontoch, tak uvidíme ako to všetko dopadne.“

Na obzore turnaj

Piráti sa najbližšie zapoja do svojho prvého celoslovenského turnaja v Nitre, kde zabojujú o najvyššie priečky. Účastniť sa ho budú tri vekové kategórie: U12, U14 a U18. Štart pre U18 začína 3. a končí 5. júla. Kategórie U12 a U14 nastúpia o týždeň neskôr, konkrétne 10 – 12 júla. Tréner neskrýva optimizmus a verí, že tím sa môže umiestniť vysoko : „Na Nitrawa Cup-e chceme zabojovať o medaile, tak uvidíme ako to dopadne,“ tvrdí Lipár.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť priamo na hokejbalovom ihrisku. To sa nachádza na starom Juhu, v blízkosti cyklistického chodníka – smer Kvetnica. Pirátov tam nájdete počas tréningov, vždy v pondelok a vo štvrtok, od 16:00 –18:00 hod.

Popradskí Piráti trénujú mládež
8
Galéria
Zdroj: Popradskí Piráti
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM