Monika Vengrínová Rôzne

Holanďan prežil v Tatrách chvíle, na ktoré nezabudne: Zachránila ho SMS-ka!

Dlhých 40 hodín strávil turista v horách v oblasti Rysov, keď pri zostupe zablúdil. Pre zlý signál nevedel zavolať záchranárov. Nakoniec ho zachránila SMS-ka, ktorú sa mu podarilo poslať domov. Po noci v horách ho záchranári napokon našli.

Ilustračný obrázok k článku Holanďan prežil v Tatrách chvíle, na ktoré nezabudne: Zachránila ho SMS-ka!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Holandský turista (25) sa vybral na Rysy sám ešte v pondelok. Pri zostupe však podľa informácií horskej záchrannej služby zablúdil a sám nevedel, kde sa nachádza. Pre nedostatočný signál na jeho mobilnom telefóne v miestach, kde sa nachádzal, nevedel požiadať záchranárov o pomoc. Napokon sa mu podarilo domov poslať sms správu, v ktorej napísal, že je bez zranení, ale bez pomoci záchranárov nie je schopný sa sám z miesta dostať.

„Cez Interpol – Sirene bola ihneď zalarmovaná poľská polícia, ktorá informovala poľských horských záchranárov. Tí v zhoršujúcich sa poveternostných podmienkach vyslali na miesto vrtuľník. Zo vzduchu sa im podarilo prehľadať poľskú stranu Tatier, ale bez úspechu. Preto posádka vrtuľníka vysadila záchranárov v oblasti Rysov,“ informuje Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Obrovské mraky poľským záchranárom nedovolili preletieť na slovenskú stranu, preto požiadali o pomoc slovenských horských záchranárov. Tí sa v daždi a slabej viditeľnosti vydali na Rysy. Turista sa nachádzal v juhozápadnej stene pod Rysmi. Záchranári sa dostali až k nemu, čiastočne ho zateplili a pomocou lanovej techniky spravili dva spusty pod stenu Rysov smerom k Žabím plesám.

„Poľskí záchranári prestali prehľadávať hrebeň Rysov a pridali sa k Slovákom pomôcť im pri zostupe s vyčerpaným turistom. Ten zostup na Popradské pleso absolvoval na nosidlách. Po asi 40 hodinách strávených v horách bol transportovaný do popradskej nemocnice,“ uviedli horskí záchranári.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM